Сатурн – ‘Перлата на Слънчевата система’

Сатурн е шестата по отдалеченост планета от Слънцето, втората по големина в Слънчевата система и същевременно най-далечно разположената от Земята, която може да се наблюдава с невъоръжено око!

Много астрономи я определят като най-красивата планета в Слънчевата система, заради зашеметяващите ѝ космически пръстени (изградени от космически прах и лед). Особено популярна е с прозвището – ‘Перлата на Слънчевата система’! Кръстена е на римския бог Сатурн, известен в гръцката митология като Кронос.

Сатурн газов гигант

Едни от най-големите спътници на Сатурн са Титан (диаметър 5150 километра), Реа (диаметър 1528 километра), Дион (диаметър 1124 километра) и Енцелад (диаметър 504 километра). Любопитен факт свързан с Енцелад е, че под замръзналата му повърхност се крие океан. Само Юпитер (79 на брой) има повече спътници от Сатурн (61 на брой).

Сатурн, също като Земята, обикаля около Слънцето, но за разлика от родната ни планета, на която това ѝ отнема малко над 365 дни, при Сатурн този процес трае цели 10 759 земни дни или малко повече от 29 земни години!

Ето и няколко любопитни сравнения между Сатурн и Земята:

  • екваториалният диаметър на Сатурн е 120 536 километра, което се явява близо 9.5 пъти повече от този на Земята.
  • площта на Сатурн е 42.7 милиарда квадратни километра или приблизително 83.5 пъти по-голяма от тази на Земята.
  • обемът на Сатурн е 8.27 x 10^14 кубични километра, което е 764 пъти този на Земята. Или казано по друг начин в Сатурн могат да се поберат 764 планети с размера на Земята.
  • ветровете около екватора на Сатурн могат да развият скорост, достигаща забележителните 1800 километра в час, докато най-бързите на Земята – близо 400 километра в час.
  • Сатурн прави обиколка около оста си за 10 часа и 33 минути (Земята го прави за 24 часа), което я поставя на второ място по този параметър в Слънчевата система след Юпитер (извършва пълно завъртане за малко под 10 часа).
  • средна плътност – Сатурн е известен с изключително ниската си плътност – едва 0.6873 грама на кубичен сантиметър. За сравнение средната плътност на Земята е 5 515 килограма на кубичен метър.

Друг любопитен факт, свързан със Сатурн е, че бурите там могат да продължат месеци и дори години! Така например в резултат от продължителната буря от 2004 година, известна като ‘Драконова буря’, се образува мега мълния 1000 пъти по-мощна от мълниите на Земята.

Както вече споменахме Сатурн е най-далечно разположената планета от Земята, която може да се наблюдава с просто око. Останалите четири са Юпитер, Марс, Венера и Меркурий.

Сатурн планета от Слънчевата системаСнимка: solarsystem.nasa.gov

Сатурн е газов гигант, от който около 96 процента е водород, а 3 процента хелий. Това от своя страна прави планетата невъзможна за живот, поне за хората. Освен това има много силно магнитно поле, улавящо енергийни частици, което от своя страна допринася за високите нива на радиация на планетата.

Интересно е, че в индийския трактат ‘Сурия Сидханта’ (създаден 5-4-ти век преди Новата ера) е записан диаметърът на Сатурн, който според древните бил 118 416 километра. Следва да отбележим, че изчислението се отклонява от действителното с по-малко от 2 процента. Забележително постижение предвид факта кога е направено!

До този момент четири космически апарата са изследвали планетата:

  • Пионер 11 – изстрелян на 5-ти април 1973 година.
  • Вояджър 1 – изстрелян на 5-ти септември 1977 година.
  • Вояджър 2 – изстрелян на 20-ти август 1977 година.
  • Касини-Хюйгенс – изстрелян на 15-ти октомври 1997 година.


Видео: YouTube channel ‘Az Znam / I Know’