Самотният замък в пустините на Саудитска Арабия

Медаин Салех е древен град в северните части на Саудитска Арабия. Намира се на 1400 километра от столицата Рияд. Разположен е на стратегическо място, на един от най-важните древни търговски пътища, свързващи южните части на арабския полуостров със северните, както и с Месопотамия, Сирия и Египет. Считан е за един от най-древните градове в арабския свят, както и за втория по големина по време на Набатейското царство, съществувало в периода от 3-ти век преди Новата ера до 106 година, когато Римската империя навлиза на териториите му.

Самотният замъкСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Sammy Six (CC BY 2.0)

Днес Медаин Салех е важен археологически обект с невероятна архитектура, която често е сравнявана с тази на град Петра. Най-изумителното и емблематично сред руините без съмнение е Казар Ал Фарид (Qasr al-Farid), което в превод означава ‘самотния замък’.

Самотният замък в Саудитска АрабияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Richard.hargas (CC BY-SA 4.0)

Издигащ се на почти 20 метра над пустинния пейзаж, Казар Ал Фарид получил това име, защото е изолиран от останалите руини на Медаин Салех. Този древен монумент представлява гробница, издълбана в огромен къс скала през 1-ви век от Новата ера. За съжаление фасадата му не била завършена, което от своя страна го превръща в интересен за изследване обект от археолозите.

Грубо изсечената долна част от фасадата ни навежда на мисълта, че древните хора са изсичали тези гробници от горе надолу. Казар Ал Фарид е само една от почти 90 изградени подобни гробници в региона на Медаин Салех по времето на Набатея.

Освен гробниците в Медаин Салех има и древно култово място, наречено ‘Диван’ (Diwan), и ‘Сик’ (Siq) – тесен проход между 2 големи скали, осеян с няколко малки олтара, маркиращи предислямските вярвания на набатейския народ.

замък в Саудитска АрабияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Sammy Six (CC BY 2.0)

Мястото, на което работят археолозите в центъра на Медаин Салех съдържа и няколко малки площада, от които някога са водели началото си жилищните квартали на града.