Джулиан Кьопке – момичето, което оцелява след падане от 3000 метра височина!

През 60-те и 70-те години на миналия век името на перуанската авиокомпания ‘Ланса’ бе замесено в 3 тежки катастрофи, довели до смъртта на общо 241 души:

  • на 27-ми април 1966 година самолет на въпросната компания се разбива в планина, в резултат на което всичките 49 пътника на борда, включително и 6-членният екипаж, загиват.
  • на 9-ти август 1970 година друг самолет катастрофира, като този път на борда му пътували 100 души, от които 8 били екипаж. Сред отломките на разбилия се самолет откриват втория пилот на самолета Хуан Лу, който въпреки тежките си изгаряния оцелява. Други двама, които се оказали по случайност на мястото на катастрофата, също загиват, с което броят на жертвите нараства на 101!
  • последната катастрофа в историята на перуанската компания е от 24-ти декември 1971 година, в следствие на която от 92 пътника на борда (от които 6 души екипаж) само едно 17-годишно момиче оцелява – Джулиан Кьопке.

Предвид стряскащия брой загинали за толкова кратък период от време, не е никак чудно, че авиокомпанията се ‘сдобива’ с изключително лоша репутация и само 9 години след като била основана, на 4-ти януари 1972 година дейността ѝ е преустановена. Въпреки лошата статистика за тези години хората продължили да пътуват със самолет, тъй като в сравнение с останалите начини на предвижване, този транспорт оставал най-бърз и безопасен.

В тази статия ще ви разкажем за Джулиан и 10-дневната ѝ борба за оцеляване в джунглите на Перу!

семейство Кьопкесемейство КьопкеСнимка: www.icepop.com

Сред пасажерите от полета от декември 1971 година били орнитологът Мария Кьопке и 17-годишната ѝ дъщеря Джулиан. Те пътували към град Пукалпа (намира се на около 750 километра североизточно от столицата Лима), където трябвало да се срещнат с Ханс-Вилхелм Кьопке – съпруг на Мария и баща на Джулиан (зоолог по професия, който по това време извършвал проучване в Амазонската джунгла).

На около 40-тата минута от полета (малко преди да достигне летището в Пукалпа) малкият самолет попада в силна гръмотевична буря. Мълния удря едно от крилата, малко след което то се отделя от корпуса на машината. В този момент всички на борда осъзнали, че предстои самолетът да се разбие! Машината се спускала изключително бързо от 3000 метра височина и още във въздуха започнала да се разпада. Разбива се насред джунглата.

Кой би могъл да предположи, че само час след излитането на самолета едно 17-годишно момиче ще се окаже единственият оцелял на борда му!

След катастрофата Джулиан остава почти цяло денонощие в безсъзнание. Както тя самата по-късно споделя, когато се събудила било сутрин, а часовникът ѝ показвал 9 часа.

момиче в Амазонската джунглаСнимка: www.history101.com

Момичето било тежко ранено – имало счупена ключица, дълбока порезна рана на крака и мозъчно сътресение. Освен това тя носела очила, тъй като страдала от късогледство, а както може сами да се досетим, те се изгубили при катастрофата. Проблемът със зрението бил допълнително усложнен и от внезапната декомпресия на кабината на самолета, в резултат на която Джулиан виждала много трудно.

След оповестяване новината за катастрофата незабавно било организирано претърсване на района за оцелели, като за целта били използвани хеликоптери и малки самолети. За съжаление растителността била толкова гъста, че летателните машини се оказали безполезни.

Но като дете на зоолог тя знаела как да се справя в критични ситуации. Ето защо първата ѝ задача била да потърси храна сред отломките, но всичко, което открила бил пакет бонбони.

момиче оцелява след самолетна катастрофаСнимка: www.history101.com

След като намира няколко трупа в джунглата, момичето губи всякаква надежда, че майка ѝ също може да е оцеляла. Въпреки тежката ситуация на Джулиан не ѝ останала друга възможност освен да събере сили и да си проправи път в гъстата джунгла с надеждата да открие хора.

Междувременно била измъчвана от насекоми, а раната на крака ѝ започвала да се инфектира и всичко това под жарките лъчи на слънцето. Предвижвала се бавно, защото хвърляла пред себе си единия си сандал, за да се увери, че няма да попадне на змия. Независимо от забавянето изглежда, че това дало резултат, защото, както по-късно тя самата споменава, не срещнала змии по пътя си.

Преходът през джунглата отвел Джулиан до малка рекичка. Тя знаела, че ако се движи надолу по течението ѝ това би могло да я изведе от джунглата и да открие хора. На 10-тия ден от прехода тя вече била на предела на силите си и тогава видяла спасението си – завързана за брега малка моторна лодка.

момиче оцелява след падане от 3000 метраСнимка: www.icepop.com

След около час се появили и собствениците на лодката, които първоначално помислили Джулиан за воден дух, за който често се споменавало в местните приказки.

Момичето знаело испански език и обяснило какво ѝ се било случило. След близо 7-часово пътуване с лодка Джулиан била транспортирана до най-близкото село, а от там до болница в Пукалпа.

Новината за единствения човек оцелял след самолетната катастрофа, а след това и 10 дни в Амазонската джунгла, се разпространила изключително бързо. В опитите си да достигнат 17-годишното момиче, за да я интервюират, някои репортери дори се преобличали като медицински персонал.

Джулиан Кьопке в наши дниДжулиан Кьопке в наши дниСнимка: www.icepop.com

На пръв поглед изглежда, че Джулиан се възстановила от преживяното и дори поема по стъпките на родителите си. Учи биология в Германия и дори се връща в Перу, където изследва популацията на прилепите. Но в интервю от 2010 година тя споделя:

Имах кошмари в продължение на години. Мъката от загубата на майка ми и всички, които загинаха там ме връщаше към случилото се отново и отново. Въпросът защо аз съм единственият оцелял винаги ще ме преследва!’