Салвадор Дали: ‘Лудият мисли, че е добре, а аз знам, че съм луд!’

Салвадор Фелипе Хасинто Дали и Доменек, по-известен като Салвадор Дали, е роден на 11-ти май 1904 година в испанския град Фигерес, разположен на около 140 километра североизточно от Барселона. Има по-голям брат Салвадор, който умира в ранна детска възраст, както и една по-малка сестра – Анна Мария.

Рисува от малък и на 15-годишна възраст прави публична изложба в театъра на родния си град. Две години по-късно майка му почива, а през 1922 година се премества да живее в столицата, където е приет да учи в Кралската академия за изящни изкуства ‘Сан Фернандо’. През 1925 година организира самостоятелна изложба, с която привлича общественото внимание към работата си. Въпреки че учи 4 години в академията Дали така и не се дипломира, тъй като малко преди финалните изпити бива изгонен. Причина за това става негово изказване, в което твърди, че никой в академията не е компетентен да го изпита!

Салвадор ДалиСнимка: pixabay.com Автор: Tanya_Dobraya

През 1929 година се запознава с бъдещата си съпруга Гала Елюар (1894-1982 година), която по това време била омъжена. Първоначално двамата имат тайна връзка, но много скоро тя се развежда и през 1934 година се омъжва за Дали (той бил с 10 години по-млад от нея). Двамата заживяват в къща в град Порт Лигат, на по-малко от 40 километра от родния град на художника. Гала е най-голямата муза на художника.

Следват изложби в Ню Йорк и Лондон, след които дълго време работата му се обсъждала в публичното пространство.

Избухването на Испанската гражданска война (1936-1939 година) става причина Дали да напусне родината. Английският меценат* Едуард Джеймс (1907-1984 година) купува много от произведенията му, като по този начин осигурява финансова стабилност на художника. Той дори се появява на корицата на седмичното новинарско списание ‘Тайм’ (броят от 14-ти декември 1936 година).

меценат* – човек, който финансово подпомага таланти в областта на изкуството или науката без да очаква нещо в замяна.

През 1938 година се запознава с австрийския психолог и невролог Зигмунд Фройд, който по това време вече бил диагностициран с рак (умира година по-късно). По време на срещите им, Дали му прави няколко портрета. По-късно, по покана на Габриел Боньор Шанел, по-известна като Коко Шанел, отсяда в къщата ѝ на Френската Ривиера, където рисува много картини.

картина от 1925 годинакартина на ДалиСнимка: pixabay.com Автор: DJac

Около година след избухването на Втората световна война (1939-1945 година) Дали се премества да живее в Америка заедно със съпругата си. Семейството остава там 8 години, като през цялото това време художникът се отдава не само на рисуване, но и на писане.

През 1941 година пише сценария на филма ‘Лунен прилив’, а на следващата година публикува и автобиографичната си книга. В последствие вниманието му е насочено към илюстрациите и създаването на филмови декори.

В средата на миналия век Салвадор Дали се завръща в Испания, където остава до края на живота си. През 1960 година започва изграждането на театър-музей ‘Дали’, който официално отваря врати на 28-ми септември 1974 година. Намира се в родния му град Фигерес и по официални данни през 2017 година над 1.4 милиона души са го посетили.

театър-музей ‘Дали’ в град Фигересмузей на Салвадор Дали

През 1963 година публикува продължението на автобиографичната си книга, а в по-късно създава и едни от най-известните си скулптори ‘Бюст на Данте’ и ‘Благородството на времето’. През 1982 година тогавашният крал на Испания Хуан Карлос I (управлява в периода 1975-2014 година) удостоява художника с титлата маркиз на Пубол.

‘Благородството на времето’скулптура на Дали

Големият обрат в живота на испанския художник настъпва, когато почива любовта на живота му – Гала. Това се случва на 10-ти юни 1982 година и по думите на близките на Дали с нейната смърт желанието за живот го напуска. През 1984 година в спалнята му избухва пожар, като причината за това остава неясна. Умира на 23-ти януари 1989 година в родния Фигерес, където е погребан – в криптата на собствения си театър-музей.

Макар името на Дали по-често да се свърза с картините му, през живота си той също така пише няколко книги и сценарии за филми, илюстрира множество книги, прави скулптури, литографии, бижута, филмови и театрални декори.