Саксайуаман в Перу – инженерен гений или неземна намеса?

Саксайуаман е една от най-забележителните древни структури в Перу. В превод името му означава ‘щастливия сокол’, като това според инките е соколът, който бди над столицата на империята им. Тогавашната столица на империята на инките бил град Куско, който се намира в непосредствена близост до Саксайуаман.

Твърди се, че комплексът е започнат по нареждането на Пачакути Инка Юпанки, управлявал империята на инките през 15-ти век, и завършен по времето на владетеля Тупак Юпанки. Има и други сведения за това кой и колко време е издигал древния монумент, но общоприетото вярване е, че Саксайуаман е завършен за около 70 години, а по него работили над 20 000 човека.

Саксайуаман в Перу

Който и да е построил този древен монумент, със сигурност е притежавал уникални инженерни познания или е използвал нечия външна намеса. Камъните, с които е изграден комплекса са огромни блокове вулканична скала, някои с дължина до 9 метра и тегло до 350 тона. Най-близката открита кариера за такива каменни блокове е на 20 километра разстояние. Как древните инки пренасяли гигантските каменни блокове на такова разстояние през планински терен?

Ако допуснем, че древните инки са успели по някакъв начин да пренесат гигантските камъни до мястото на монумента, остава загадка технологията, с която са сглобили цялата структура. Камъните са толкова плътно прилепнали един до друг, че е невъзможно да се пъхне дори лист хартия между тях. Загадката се задълбочава още повече, тъй като е трудно да се видят два каменни блока с една и съща форма. Блоковете са с различна големина, форма, брой страни и въпреки това, те са положени с невероятна прецизност.

Интересно е да се спомене, че погледнат от голяма височина, Саксайуаман има форма на глава на пума. Защо инките са изградили комплекса във форма видима само от въздуха? В чест на боговете, или в чест на други небесни посетители?

Не е случайно пораждането на теории, че инките притежавали технология, чрез която изливали камъните по местата им, за да приемат съответната форма. Или, че притежавали технология преодоляваща гравитацията или дори, че извънземни същества помогнали в изграждането на монумента.

Саксайуаман обикновено е наричан крепост, тъй като е обграден от три склона. Според историците е малко вероятно във време, когато инките нямали реални врагове да са издигали крепости. По-вероятно монументът е изграден следвайки принципите на хармонията между архитектурата и околната среда. Някои археолози и историци са на мнение, че мястото е представлявало храм в чест на бога Слънце.

древен комплекс на инките

В Саксайуаман са открити три основни порти, като всяка една от тях носи име. Най-голямата врата е изградена на стената с най-големите каменни блокове и носи името Тиупунку, втората врата е Акауана Пунку, а третата е Уиракоча Пунку (в чест на бог Уиракоча).

Целият комплекс е изграден на три големи тераси. Най-ниската съответно е с най-големите камъни, а най-високата с най-малките. Съответните тераси имат изградени и заравнени площадки, на които има няколко постройки и три големи кули. В източния край се намира кулата Паукар Марка, в центъра Салак Марка, а в западния край се намира Муиу Марка. Първите две били с правоъгълни основи, а трета с кръгла. За съжаление археолозите могат само да гадаят как точно са изглеждали кулите, тъй като по-голямата част от тях е разрушена и това, което знаят за тях е от писанията останали от местните.

древна архитектура инките

Всъщност има изобилни писания за това какви несметни богатства имало в комплекса, колко изящно украсен бил, какви храмове и каква славна история е имал. Именно от там историците правят заключения, че целият комплекс бил посветен на бога Слънце, или както още го наричали инките – ‘Кралската къща на Слънцето’.

Колкото и подробни описания да откриват археолозите за това как е изглеждал комплекса по време на разцвета си, няма никаква информация за това как е бил издигнат. Учените и до днес продължават да пораждат теории за технологията, която може би са използвали древните инки.