В Египет намериха рядък гръко-римски храм на близо 2000 години

През първата половина на 2018 година египетският министър на античните ценности Айман Ашмави съобщи за забележителна находка, направена на територията на страната – рядък гръко-римски храм, датиран от периода между 2-ри век преди Новата ера и 3-ти век от Новата ера. От него останали запазени основите, главния вход, както и предната част от вътрешния двор.

Откритието е направено в местността Ал-Салам, Северозападен Египет, на около 320 километра южно от бреговете на Средиземно море. Според ръководителя на археологическия екип, Абдел-Азиз ал-Демири, историята на храма е свързана с намиращият се на около 50 километра източно от него оазис Сиуа*.

оазис Сиуа* – известен е още като Сива, на около 560 километра западно от Кайро. Според историците в древността в оазиса живеел оракул на Амон Ра (богът на Слънцето), който предсказал на Александър Велики, че ще стане египетски цар. Предполага се, че най-ранните обитатели на Сиуа са от преди около 10 000 години преди Новата ера. Днес населението му възлиза на около 23 000 души, предимно бербери.

варовикова статуя на лъвваровикова статуя на лъвСнимка: www.sciencealert.com

Археологическият екип, направил откритието, не изключва възможността с напредване на разкопките да намерят дори повече древни артефакти. До този момент освен руините от древния храм са открити също монети, керамични съдове, глава от скулптура на мъж, две варовикови статуи на лъвове, както и няколко стенни колони, украсени с различни древни гръцки и римски мотиви.

‘През годините бяха открити много храмове на територията на Египет. Фактът, че е намерен не просто храм, а рядък гръко-римски храм е повече от забележителен! Надявам се, че откритието ще хвърли повече светлина върху историята на оазиса Сиуа’ – споделя в интервю пред National Geograpgic, Сара Паркак, американски археолог и египтолог.

С падането на Египет под гръцка, а в последствие и римска власт неминуемо е оказано влияние върху строящите се тогава сгради. Доказателство за това е и новооткритият храм в Ал-Салам, при който могат да се забележат архитектурно влияние и от двете култури. За съжаление малко са останалите руини от гръко-римския период на Египет*, което прави откритието особено ценно за археолозите.

гръко-римски период на Египет* – от 332 година преди Новата ера до 395 година от Новата ера. През 332 година преди Новата ера древногръцкият цар Александър Велики завладява Египет. След неговата смърт контролът над Египет е поет от пълководеца му Птолемей I Сотер. Той основава династията на Птолемеите, властвала в продължение на 275 години до идването на римляните през 30-та година преди Новата ера и управлявали египетските земи до 395-та година от Новата ера.

гръко-римски храм в ЕгипетСнимка: www.sciencealert.com

Мислим си, че знаем толкова много за Древен Египет, но всъщност подобни открития само ни доказват, колко малко информация сме разкрили за египетската цивилизация и ни загатват, че може би още много подобни открития ни предстоят’ – завършва в интервюто си Паркак.

Разкопките продължават и към този момент, като се очаква те да продължат до края на 2019 година.