Над 10 000 ръчно изкопани пещери в Хималаите

По целия свят ежегодно се правят изумителни археологически открития, разкриващи части от миналото на Земята. Значителна част от тези открития обаче остават мистерия за учените. Подобен е случаят и с ръчно изработената пещерна система в Хималаите.

Пещерната система, наричана още ‘Небесните пещери на Мустанг’, се намира в северната провинция Мустанг в Непал. Навлиза в полезрението на учените през последното десетилетие на миналия век и оттогава там протичат множество изследвания. Археолози от Непал и други части на света се стичат на това място с цел да разкрият тайните му. Кой е изградил тази сложна система от пещери и защо?

изпокани пещери в НепалСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Gerd Eichmann (CC BY-SA 4.0)

Пещерите започват на около 50 метра над земята, прокопани в почти отвесни скали, като най-старите помещения са на възраст от близо 6000 години. Но това не е най-впечатляващото тук. Интересно е, че броят на тези ръчно прокопани пещери е над  10 000. На места те са свързани с тунели, като образуват сложни жилищни системи. През годините са намирани останки на десетки хора, обитавали пещерите преди хилядолетия. Археолозите твърдят, че когато се погледне отдалеч, пещерната система наподобява огромен пясъчен замък.

Кори Ричардс, професионален фотограф, участвал в една от експедициите до пещерната система, споделя следното:

‘Честно казано имах представа, че обекта е внушителен, но когато пристигнах на мястото, той надмина очакванията ми многократно!’

Изкачването до входа на пещерите е опасно. Не са един или два случаите, при които хора са падали и са получавали тежки наранявания. Друга опасност крият падащите камъни. Имайки предвид тези опасности, учените се чудят защо древните хора са решили да изградят тази система на такова място и след това да живеят там.

Ричардс продължава:

‘Беше опасно, беше страшно! Всичко изглеждаше нестабилно, сякаш всеки един момент можеше да се срути!’

ръчно изкопани пещери в ХималаитеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Jmhullot (CC BY 3.0)

Въпреки че много от изследваните пещери са празни, други ясно показват, че били използвани за целогодишно обитание – спални, огнища, складове за зърно. Изследователите са открили безценни стенописи от 14-ти век, включващи 55 изображения за живота на Буда, човешки останки на почти 3000 години и вековна скрита библиотека, състояща се от над 8000 страници, описващи учението на тибетските будисти.

Като цяло сред останките са идентифицирани три основни периода на обитание. До около 1000 години преди Новата ера били използвани като погребални камери, между 5-ти и 10-ти век от Новата ера за жилища и укрития, а след 1400 година служели като помещения за медитация, складове и военни наблюдателници.

За съжаление много от пещерите били повредени през годините. Това е доказателство, че тези мистериозни глави от историята на света трябва да бъдат разкривани изключително внимателно и предпазливо.