Над 10 000 ръчно изкопани пещери в Хималаите

По целия свят ежегодно се правят изумителни археологически открития, разкриващи части от миналото на Земята. Значителна част от тези открития обаче остават мистерия за учените. Подобен е случаят и с ръчно изработената пещерна система в Хималаите.

пещерна система в НепалСнимка: www.distinguished-mag.com

Пещерната система, наричана още ‘Небесните пещери на Мустанг‘, се намира в северната провинция Мустанг в Непал. Навлиза в полезрението на учените през последното десетилетие на миналия век и оттогава там протичат множество изследвания. Археолози от Непал и други части на света се стичат на това място с цел да разкрият тайните му. Кой е изградил тази сложна система от пещери и защо?

пещерна система в ХималаитеСнимка: www.ancient-origins.net

Пещерите започват на около 50 метра над земята, прокопани в почти отвесни скали, като най-старите помещения са на възраст от близо 6000 години. Но това не е най-впечатляващото тук. Интересно е, че броят на тези ръчно прокопани пещери е над  10 000. На места те са свързани с тунели, като образуват сложни жилищни системи. През годините са откривани останки на десетки хора, обитавали пещерите преди хилядолетия. Археолозите твърдят, че когато се погледне отдалеч, пещерната система наподобява огромен пясъчен замък.

ръчно изкопана пещерна системаСнимка: www.dailymail.co.uk

Кори Ричардс, професионален фотограф, участвал в една от експедициите до пещерната система, споделя следното:

‘Честно казано имах представа, че обекта е внушителен, но когато пристигнах на мястото, той надмина очакванията ми многократно!

огромна пещерна система в ХималаитеСнимка: tenrandomfacts.com

Изкачването до входа на пещерите е опасно. Не са един или два случаите, при които хора са падали и са получавали тежки наранявания. Друга опасност крият падащите камъни. Имайки предвид тези опасности, учените се чудят защо древните хора са решили да изградят тази система на такова място и след това да живеят там.

огромна пещерна система в НепалСнимка: reutersmedia.net

Ричардс продължава:

Беше опасно, беше страшно! Всичко изглеждаше нестабилно, сякаш всеки един момент можеше да се срути!

ръчно прокопана пещерна система в НепалСнимка: blog.nepaladvisor.com

Въпреки че много от изследваните пещери са празни, други ясно показват, че били използвани за целогодишно обитание – спални, огнища, складове за зърно. Изследователите са открили безценни стенописи от 14-ти век, включващи 55 изображения за живота на Буда, човешки останки на почти 3000 години и вековна скрита библиотека, състояща се от над 8000 страници, описващи учението на тибетските будисти.

Като цяло сред останките са идентифицирани три основни периода на обитание. До около 1000 години преди Новата ера били използвани като погребални камери, между 5-ти и 10-ти век от Новата ера за жилища и укрития, а след 1400 година са служели като помещения за медитация, складове и военни наблюдателници.

ръчно изработена пещерна система в ХималаитеСнимка: i.ytimg.com

древна изкопана пещерна системаСнимка: lh3.googleusercontent.com

За съжаление много от пещерите били повредени през годините. Това е доказателство, че тези мистериозни глави от историята на света трябва да бъдат разкривани изключително внимателно и предпазливо.