Ръката на Херкулес – къде е останалата част от тялото?

Археолози открили ‘Ръката на Херкулес’ – огромен фрагмент от древна статуя в столицата на днешна Йордания, Аман. Учените са на мнение, че би трябвало да има цяла статуя изработена от мрамор, тъй като е очевидно, че ръката е отчупена.

Ръката на Херкулес се намира в древен римски храм в чест на Херкулес, където освен три пръста от ръката, има и част от лакът. Двете части от предполагаемата огромна древна статуя могат да бъдат видени от туристите в Аман, тъй като храмът е превърнат в туристическа дестинация.

ръката на ХеркулесСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Deror_avi (CC BY-SA 3.0)

Но какво се е случило с останалата част от статуята?

Единствените останки от статуята на Херкулес, които са открити до днес са ръката, част от лакът и няколко монети. Какво се е случило със статуята, ако въобще е имало такава? Не всички учени са на мнение, че статуята е била в почит на древния получовек полубог Херкулес. Но е интерес фактът, че намерените монети са с лика на Херкулес.

Имайки предвид размера на ръката и лакътя, статуята на Херкулес, ако е съществувала в цял размер, е била с височина приблизително 14 метра. Това би означавало, че тя е най-голямата гранитна статуя изработвана някога. Някои твърдят, че е паднала при земетресение, като парчетата и останките от разрушената статуя са използвани от местните хора за лични нужди.

Но големият въпрос, дали е имало статуя в цял ръст и дали е била на Херкулес, остава.

Някои учени смятат, че храмът на Херкулес е издигнат върху древните руини на храма на Амон.

храмът на Херкулес

Храмът на Херкулес е издигнат през 1-ви век преди Новата ера по време на управлението на Марк Аврелий. Други смятат, че храмът никога не е бил завършен, посочвайки като аргумент липсата на руини и останки, доказващи съществуването му в завършен вид.

С разкопките през годините, изследователите са стигнали до заключението, че частта от храма, където е имало колони, така нареченият ‘портал’, е била висока около 10 метра. През вековете колоните са паднали по една или друга причина, но са изправени отново през 1993 година. Цялата местност на храма е сканирана и скицирана подробно, което позволило на учените да направят подробен макет на храма, който днес е изложен в Американския център за проучване и изследване на Ориенталския древен свят.

макет на храма на ХеркулесСнимка: commons.wikimedia.org/ Автор: Michael Gunther

Някои историци вярват, че храмът на Херкулес е построен върху руините на дори още по-древен храм, почитащ местен бог. Има много следи сочещи, че този древен храм, предшестващ храма на Херкулес, е Храмът на Аман от Милком от 9-ти век преди Новата ера.

Остават много въпроси без отговор – имало ли е статуя в цял ръст, това статуя на Херкулес ли е било и ако не, кой древен бог е бил на почит на това свещено място?