Рупкунд – езерото в Хималаите превърнало се в гробище!

Ледниковото езеро Рупкунд, известно още като Езерото на скелетите, се намира в индийския щат Утаракханд, Хималаи на 5029 метра надморска височина. Пътят до него е изключително тесен и опасен, поради което може да бъде преминат единствено пеша или с дребни мулета.

През 1942 година по време на научна експедиция са открити повече от 500 човешки скелета в и около езерото. Малко след това Рупкунд получава и зловещото си прозвище!

езеро пълно със скелети

Фактът, че били намерени толкова много човешки останки силно озадачил учените. И до днес те не могат да обяснят появата им на това безлюдно място в планината. Мистерията се задълбочава още повече, тъй като никога не са откривани данни или каквито и да било сведения, които да подсказват за съществували там търговски пътища.

Рупкунд Хималаи

Какви са версиите за появилите се стотици скелети в езерото?

  • легенда, разказана в местна песен, споменава царство Канаудж, съществувало преди много векове. Брамините (членовете на висшата жреческа каста) на богинята Нанда Деви поканили царя и бременната му съпруга на поклонение в нейна чест. Но малко след пристигането им всички били помолени незабавно да напуснат храма на богинята. В легендата се твърди, че вместо дарове царят ‘поднесъл’ на богинята шутове, акробати и танцьорки, а това никак не се понравило на Нанда Деви. Въпреки съветите на брамините, царят превел хората си през свещените земи на богинята. Когато достигнали езерото Рупкунд, царицата получила контракции и родила в намиращата се край тях пещера. Силно разгневена от проявеното неуважение (раждането върху свещена земя се считало за богохулство), богинята Нанда Деви стоварила гнева си върху поклонниците, изпращайки им силна ледена градушка. Според преданието нямало оцелели от стийното бедствието!

    мистериозно езеро Рупкунд

  • при анализ на костите се установило, че има два вида скелети – такива с нормални размери и скелети със значително по-малък размер. Ооказало се, че това са скелети на възрастни хора с генетични мутации, а това било характерно за висшата каста на Коканастките брамини. Не след дълго теорията била отхвърлена, защото според направените анализи скелетите в езерото датират от средата на 9-ти век. А първата поява на коканастките в района е от 600 години по-късно.

  • според други изследователи, тежко разразила се епидемия става причина за стотиците починали. Но тази теория не може да обясни следите от еднотипни травми по всички черепи, поради което също е отхвърлена. А това отново връща учените към хипотезата, че хората са починали в резултат на падащи камъни или ледени късове. Проблемът тук е, че в околностите на езерото ледените масиви са разположени ниско до земята. Нещо повече, в близост дори няма високи скални образувания, което поставя под съмнение и тази теория.

  • съществува теория, съгласно която останките са на хора принесени в жертва, тъй като всички намерени черепи са счупени. Слабата част в тази теория е, че масовите жертвоприношения не са характерни за Хималаите, Тибет и Индия.

    езеро със скелетиСнимки: tripfreakz.com

  • друга и не толкова популярна теория е свързана с номадските племена. Според поддръжниците ѝ, поклонниците на богинята са убити от преминаващи номадски племена. Подобно на теорията с епидемията и тази с племената не може да обясни еднотипните счупвания по черепите, поради, което също била отхвърлена. Ако допуснем, че преминаващи номадски племена са убили стотиците хора, то се предполага, че следи от травми би следвало да има и по намерените кости, а не само по черепите, както е в случая.

Вече 75 години учените не могат да обяснят защо и как останките на приблизително 500 души са се появили в Хималаите. Имайки предвид факта, че всички допускани във времето теории са намерили своето научно опровержение, може би в легендата има повече истина отколкото си мислим. Кой знае?!