Защо румънско село е на дъното на силно токсично езеро?

Добиването на мед от мините ‘Росия Пойени’ в планината Апусени (известна още като Западнорумънската планина), окръг Алба било истинско проклятие за някогашните жители на село Джамена разположено до тях! Всичко започнало през 1977 година по време на управлението на румънския комунистически диктатор Николае Чаушеску (1918-1989 година), по чието нареждане започнал добивът на медните руди скрити под земята.

село Джамена
село Джамена в Румъния

Правителството принудило жителите на селото да напуснат домовете си и да изоставят начина си на живот, за да се направи път за токсичните отпадъци от медната мина. Около 400 семейства били евакуирани, а селото било потопено под вода. Целта, на създаденото изкуствено езеро, била да ‘улавя’ токсичните отпадъци, идващи от мината.

румънско село под водаСнимки: www.amusingplanet.com

И днес водите му са силно токсични основно заради цианида в тях, но доколкото е известно има и други отровни химични съединения в него. С нарастването на езерото някогашното красиво селце Джамена потъвало все повече и повече. Към днешна дата това, което може да се види от него са камбанарията на църквата и покривите на няколко къщи!