НАСА не може да се свърже с роувъра Опъртюнити от юни 2018 година!

НАСА не може да осъществи контакт с роувъра Опъртюнити, след като от 10-ти юни 2018 година той е в капана на силна прашна буря, която постепенно обхвана цялата Червена планета.

Дори инженерите да успеят да се свържат с марсохода, има голяма вероятност той вече да не е в изправност. Допускам тази възможност, защото на този етап батериите му най-вероятно вече са изтощени, а като добавим и това, че Опъртюнити е неактивен от дълго време, всичко това вероятно е повлияло върху капацитета на енергия, който те могат да задържат. Ако допускането ми е правилно, то това със сигурност ще се отрази върху продължителността и ефективността на бъдещите му мисии’ – споделя Андрю Гууд от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в град Пасадина, щата Калифорния.

марсоходСнимка: www.spaceflightinsider.com

Гууд споделя още, че едва след като се свържат с марсохода ще узнаят състоянието му. Но екипът, отговарящ за техническата му поддръжка, все още има надежда за положителния край на тази история, защото преди роувърът да попадне в бурята е била направена проверка на изправността на батериите му и всичко е било наред.

Ако може да се търси позитивна страна на случилото се, то това е, че долината, в която е отчетено последното местонахождение на Опъртюнити тогава било лято, както и това, че прашните бури затоплят околната среда. Две важни предпоставки, които дават шанс на марсохода да не замръзне, предвид случващото се на планетата. В тази връзка следва да уточним, че средната температура на повърхността на Марс е -60 градуса по Целзий.

Надявам се, че в най-скоро време инженерите ще успеят да направят контакт с Опъртюнити. След което ще минат няколко седмици, докато връзката между двете страни заработи отново. Това е като да общуваш с човек, който току що е излязъл от кома – необходимо е време, за да се установят евентуалните повреди и проучат възможностите за възстановяване’ – допълва Гууд.

В зависимост от проблема, роувърът Опъртюнити може да превключи към някои от следните режими на неизправност:

  • недостатъчна мощност – режим, при които марсоходът ‘изпада в хибернация’ до момента, в който през деня отново има достатъчно слънчева светлина, за да зареди батериите си. Това е и последно известният режим на Опъртюнити.

  • грешка на часовника – марсоходът обикновено превключва към този режим, когато не знае колко е часът, което от своя страна най-често е породено от смущение в комуникацията.

  • загуба – превключвайки към този режим означава, че роувърът не е влизал в контакт с инженерите от Земята за дълъг период от време. При този режим той автоматично проверява изправността на оборудването си и търси алтернативни начини за връзка със Земята.

Кратка история на Опъртюнити:

Марсоходът е на стойност 400 милиона долара. Първоначално било замислено той да осъществи една единствена проучвателна мисия на Червената планета с продължителност от 90 дни. Но с течение на времето престоят му се увеличава, продължавайки да работи вече 16 години! Пътуването му към Марс започва на 7-ми юли 2003 година и по време на престоя си там прави няколко революционни открития, като намирането на следи от вода, изследване вътрешността на два кратера и не на последно място – той се превърна в първото роботизирано превозно средство, стъпило и изследващо Марс!

роувър Opportunity

Но пътуването му не винаги е вървяло гладко!

През 2005 година повреда в едно от предните колела буквално го забива в огромна пясъчна купчина, където остава заклещен за цели 5 седмици! Разразилата се две години по-късно прашна буря възпрепятства възможността на роувъра да зарежда батериите си, в резултат на което зарядът им пада изключително много, като бурята тогава продължава 2 седмици. Но само месец по късно марсоходът се върнал към работа, продължавайки да изследва кратера Виктория.

Както отбелязват от НАСА, Опъртюнити досега винаги е преодолявал всяко препятствие, но предвид необичайно тежките условия, сега учените не са толкова убедени, че и този път той ще се справи.