Защо езерото Хилиър в Западна Австралия е розово?

Езерото Хилиър в Западна Австралия не е от тези, които впечатляват с размерите (дълго около 600 метра и широко около 250 метра) или разнообразните риби, които го обитават. То е уникално заради розовия цвят на водите му!

Хилиър

езеро Хилиър

Хилиър се намира на остров Мидъл (най-големият в архипелага Решерш) и е в непосредствена близост до Тихия океан. Контрастът на синия океан и розовото езеро погледнати отвисоко се запечатва в спомените на всеки, имал възможността да види подобна красота. Достъпът до езерото е възможен само с въздушен транспорт, а туристическите посещения са ограничени с цел опазване на околната среда.

езерото Хилиър в Австралия

езерото Хилиър в Западна Австралия

Езерото Хилиър се споменава за първи път от британския хидрограф Матю Флиндърс през далечната 1802 година. В средата на миналия век екип от учени изследвали водите му, като търсели Dunaliella salina (едноклетъчно микроводорасло, което обитава много солени езера и морета). Според тях червеният пигмент, образуван от тези водорасли, бил причината за розовия цвят на езерото. Но за тяхно съжаление във водите на Хилиър нямало подобни микроводорасли.

Преди няколко години езерото отново било изследвано и благодарение на съвременната техниката, която била използвана експертите разгадали тайната на Хилиър. Те установили, че розовият цвят се дължи на един от най-древните обитатели на Земята – халобактериите (известни още като екстремни халофили), обитаващи водни басейни с много високо съдържание на сол.

розово езеро

езеро с розови води

Как тези бактерии са попаднали в езерото?

Според учените екстремните халофили обитават езерото от началото на миналия век, когато около Хилиър са се произвеждали кожени изделия.

розово езеро в Австралия

езеро с цветни води

Езерото е заобиколено от множество евкалиптови дървета, а водата му е напълно безвредна. За период от 6 години в началото на 20-ти век от Хилиър се е добивала сол. Но това езеро не е единственото с цветни води. Освен него има още няколко в Австралия, Хърватия, Боливия, Северна Америка и Танзания.

езеро с цветни води в АвстралияСнимки: getsready.com