Рогът за пиене – от траките и скитите до видеоигрите

Рогът за пиене се използвал от древни времена. Той служел не само като чаша, но и като средство за пренос на вода, мляко и медовина по време на път. Първоначално се правел от рог на животно, но през вековете цивилизациите по света започнали да използват най-разнообразни материали като дърво, стъкло, керамика и дори метал.

Според историците рогът за пиене се използвал за първи път от скитите и траките. Употребата му била особено популярна и сред римляните, гърците и скандинавските народи.

древен рог за пиенеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Zil (CC BY-SA 3.0)

Траките го правели от рог на животно или дърво. Някои древногръцки автори твърдят, че те споделяли всичко, с изключение на две неща – меча и рога си за пиене.

Скитите наричали роговете рита. Най-старите от тях датират от 7-ми век преди Христа и често биват откривани в гробници. Изработвали се предимно от дърво и метал. Любопитен факт е, че притежанието му било право единствено на кралете и най-добрите войни. През 1982 година е открит подобен рог, изработен от злато и сребро, във формата на митичния крилат кон Пегас. След като бил изследван се установило, че датира от 5-ти век преди Христа.

В Древна Гърция роговете били известни като керас и най-често се използвали за пиене на вино по време на тържества в чест на бог Дионис (древногръцки бог на виното, лозарството и веселието).

Римляните били известни с красивите предмети, които правели от стъкло и поради тази причина не е изненада, че и роговете им за пиене също били стъклени. В римската култура той символизирал силата на империята и се използвал само по време на пиршества и важни церемонии. По време на Великото преселение на народите германските народи били силно впечатлени от красивите стъклени рогове на римляните и те също започнали да ги използват.

В годините от края на Западната римска империя (476 година) до епохата на викингите (793 – 1066 година) било практика роговете да се заравят в женски гробове заедно с други съдове за пиене.

рогове за пиенеСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Berig (CC BY-SA 3.0)

Интересно е, че древните съдове били споменати в Беоулф – англо-саксонска поема, написана между 8-ми и 9-ти век, както и в една от поемите за легендарния герой от скандинавската митология – Сигурд.

Роговете стават особено популярни през Средновековна Европа и най-вече след Християнизацията*. Употребата им е широко популярна в християнската религия и дори през 15-ти век те се използват като церемониални съдове за пиене.

Християнизация* – процес, при който езическите религии се подменят с християнство.

Известният британски писател Джон Роналд Руел Толкин (1892 -1973 година) ги споменава в романите си. В сериала Викинги, героите също използват древните съдове за пиене. Появяват се и в най-разнообразни форми в съвременни видеоигри като World of Warcraft и Might & Magic.