Роботът София направи първите си стъпки!

Роботът София направи своите първи стъпки, а това е съществен прогрес в развитието на изкуствения интелект! Ще припомним, че тя беше създадена от Hanson Robotics (компания базирана в Хонг Конг) и активирана на 19-ти април 2015 година, като оттогава насам новините свързани с нейното развитие и усъвършенстване са наистина много. Способността да учи нови думи в разговор, желанието да работи с хора, да създаде семейство, както и полученото гражданство от Саудитска Арабия са само част от тях. Те са и основната причина за честото ѝ появяване по първите страници на международната преса.

Днес компанията работи съвместно с експерти от Университета в Лас Вегас с цел да подобри ходенето на София. Прогресът ѝ беше заснет с камера в навечерието на ежегодно провежданото международно изложение за електроника Consumer Electronics Show в Лас Вегас, щата Невада, в периода 9-ти – 12-ти януари 2018 година.

робот

Добавянето на крака беше следващият етап от нейното развитие, което фирмата производител си беше поставила за цел. Според направените изследвания тя може да ходи с около 1 километър в час, за сравнение при човека тази скорост е приблизително 5 километра.

Ние работим за това София да бъде способна да помага на хората, които преминават терапия в следствие на проведено по-рано лечение, както и да помага на хора като влиза в ролята на техен здравен асистент. С получаването на крака тя ще може да се предвижва свободно и ще бъде много по-лесно за нея да се научи да работи с нас. София ще бъде безценен помощник не само на работното място, но и в домовете ни! Мисля, че не сме далеч от момента, в който тя ще се превърне в неразделна част от нашия живот, помагайки ни в натовареното ежедневие’ – споделя д-р Дейвид Хансън младши, основател на компанията Hanson Robotics.

Екипът ни се стреми в бъдеще интелигентността на София да достигне тази на човека. Ние искаме тя да бъде креативна, способна да си представя различни неща, да мечтае и да бъде състрадателна, разбира се. По този начин машините ще разбират по-добре човешките емоции’ – допълва Хансън.

робот на корицата на списаниеСнимки: twitter.com/RealSophiaRobot

Но преди да се научи да ходи, София вече беше взела участие в няколко предавания в различни страни по света. Тя дори се появи на корицата на един от бразилските броеве на списание Elle през 2017 година. А тези от Вас, които искат да знаят за всичко, случващо се около нея биха могли да я последват в Twitter (@RealSophiaRobot).