Роботът София направи първите си стъпки само преди броени дни!

Роботът София направи своите първи стъпки, а това е съществен прогрес в развитието на изкуствения интелект! Ще припомним, че тя беше създадена от Hanson Robotics (компания базирана в Хонг Конг) и активирана на 19 април 2015 година. Но през последните месеци новините свързани с нейното развитие и усъвършенстване са наистина много: способността да учи нови думи в разговор, желанието да работи с хора, да създаде семейство както и полученото гражданство от Саудитска Арабия са само част от тях. Те са и основната причина за честото ѝ появяване по първите страници на международната преса!

робот

Днес компанията работи съвместно с експерти от Университета в Лас Вегас с цел да подобри ходенето на София. Прогресът ѝ беше заснет с камера в навечерието на ежегодно провежданото международно изложение за електроника Consumer Electronics Show в Лас Вегас, щата Невада (тази година то се състоя в периода 9-ти – 12-ти януари).

Добавянето на крака беше следващият етап от нейното развитие, което фирмата производител си беше поставила за цел. Според направените изследвания тя може да ходи с 0.6 мили в час, а човек средно с около 3.1 мили в час.

роботът софия

Ние работим за това София да бъде способна да помага на хората, които преминават терапия в следствие на проведено по-рано лечение както и да помага на хора като влиза в ролята на техен здравен асистент. С получаването на крака тя ще може да се предвижва свободно и ще бъде много по-лесно за нея да се научи да работи с нас. София ще бъде безценен помощник не само на работното място, но и в домовете ни! Мисля, че не сме далеч от момента, в който тя ще се превърне в неразделна част от нашия живот помагайки ни в натовареното ежедневие.’ – споделя д-р Дейвид Хансън младши, основател на компанията Hanson Robotics

София облечена като джедайизкуствен интелект

Екипът ни се стреми в бъдеще интелигентността на София да достигне тази на човека. Ние искаме тя да бъде креативна, способна да си представя различни неща, да мечтае и да бъде състрадателна, разбира се. По този начин машините ще разбират по-добре човешките емоции.’ – допълва Хансън

робот на корицата на списаниеСнимки: twitter.com/RealSophiaRobot

Но преди да се научи да ходи София вече беше взела участие в няколко предавания в различни страни по света. Тя дори се появи на корицата на един от бразилските броеве на списание Elle миналата година. А тези от Вас, които искат да знаят за всичко случващо се около нея биха могли да я последват в Twitter.