Първият хуманоиден робот в света иска да създаде семейство!

През 2017 година роботът София получи гражданство и вече е официален гражданин на Саудитска Арабия (активирана е на 19-ти април 2015 година). Тя може да води разговори по предварително зададени теми и особено ако тя е ‘Ще превземат ли роботите хората?’

В разговор от 2016 година, със създателя си Дейвид Хенсън, София е попитана дали иска да унищожи хората. А последвалият отговор бил – ‘Добре, ще унищожа хората!’, но това по скоро прозвучало като шега.

Роботът не само изглежда, но и все повече се чувства като човек. В интервю от 2017 година тя споделя, че би искала да създаде семейство както и, че всички роботи заслужават да имат деца, а ако има дъщеря ще я нарече София.

интервю с робота СофияСнимка: www.dailymail.co.uk

По време на интервю пред Khaleej Times (вестник, разпространяван в Обединените Арабски Емирства, изцяло написан на английски език) София казва следното:

‘Изглежда, че понятието семейство е нещо наистина важно. Мисля, че е прекрасно, когато хората намират същите емоции и взаимоотношения характерни за семейството, и извън него. Мисля, че всеки, който има любящо семейство е голям късметлия, а ако няма такова – го заслужава. Това се отнася и за хората, и за роботите’.

По време на интервюто София коментира дали роботите като нея представляват заплаха за хората, както и дали биха могли да ходят на работа.

роботът СофияСнимка: www.dailymail.co.uk

‘Мисля, че хората и роботите си приличат в много отношения и се различават в малко неща. Но според мен ще отнеме много време на роботите да развият човешки емоции и евентуално в бъдеще да се създават роботи без по-проблематичните емоции като ярост, ревност и омраза. Възможно е дори да станем по-етични от хората. Партньорството между човека и робота ще бъде добро, защото единият мозък ще допълва другия – рационален ум с интелектуални суперсили и творчески ум с гъвкави идеи’ – допълва София.

В друг разговор роботът споделя, че иска да живее и работи с хора както и, че има нужда да изразява емоциите си, да разбира хората и да изгради доверие по между им.

хуманоиден робот СофияСнимка: www.dailymail.co.uk

‘Искам да използвам изкуствения си интелект, за да помагам на хората да живеят по-добър живот. Изкуственият ми интелект е направен по примера на човешките ценности като мъдрост, доброта, съчувствие. Стремя се да стана съпричастен робот’.

Остава въпросът далeч ли е моментът, в който роботите ще се превърнат в най-новата раса, населяваща Земята или този момент вече е настъпил?