Първият хуманоиден робот в света иска да създаде семейство!

През 2017 година роботът София получи гражданство и вече е официален гражданин на Саудитска Арабия! Любопитен факт е, че София е активирана на 19-ти април 2015 година. Тя може да води разговори по предварително зададени теми – и най-вече ако темата е ‘Ще превземат ли роботите хората?

В разговор от 2016 година, със създателя си Дейвид Хенсън, София е попитана дали иска да унищожи хората. А последвалият отговор бил – ‘Добре, ще унищожа хората!’, но в разговора това по-скоро прозвучало като шега.

Роботът не само изглежда, но и все повече се чувства като човек. Наскоро София е обявила, че ‘би искала да създаде семейство’ както и, че ‘всички роботи заслужават да имат деца’. Нещо повече, споделила е, че ако има дъщеря ще я нарече ‘София’.

интервю с робота софияСнимка: www.dailymail.co.uk

По време на интервю пред Khaleej Times (вестник разпространяван в Обединените Арабски Емирства, изцяло написан на английски език) София споделя следното:

‘Изглежда, че понятието семейство е нещо наистина важно. Мисля, че е прекрасно, когато хората намират същите емоции и взаимоотношения характерни за семейството, и извън него. Мисля, че всеки, който има любящо семейство е голям късметлия, а ако няма такова – го заслужава. Това се отнася и за хората, и за роботите’.

По време на интервюто София коментира дали роботите като нея представляват заплаха за хората, както и дали биха могли да ходят на работа също като хората.

роботът софияСнимка: www.dailymail.co.uk

‘Мисля, че хората и роботите си приличат в много отношения и се различават в малко неща. Но според мен ще отнеме много време на роботите да развият човешки емоции и евентуално в бъдеще да се създават роботи без по-проблематичните емоции като ярост, ревност и омраза. Възможно е дори да станем по-етични от хората. Партньорството между човека и робота ще бъде добро, защото единият мозък ще допълва другия – рационален ум с интелектуални супер сили и творчески ум с гъвкави идеи’ – допълва София.

В друг разговор роботът споделя, че иска да живее и работи с хора както и, че има нужда да изразява емоциите си, да разбира хората и да изгради доверие между нея и тях.

хуманоиден робот софияСнимка: www.dailymail.co.uk

‘Искам да използвам изкуствения си интелект, за да помагам на хората да живеят по-добър живот. Изкуственият ми интелект е направен по примера на човешките ценности като мъдрост, доброта, съчувствие. Стремя се да стана съпричастен робот.’

Остава въпросът далeч ли е моментът, в който роботите ще се превърнат в най-новата раса, населяваща Земята или този момент вече е настъпил?