Римско съкровище до бреговете на Египет и още нещо…

Археолози открили останки на няколко римски кораба на дъното на Средиземно море, близо до северните брегове на Египет. Точното местоположение е пристанището на град Александрия (най-голямото морско пристанище в Египет и втория по големина град). Сред останките учените намерили кристална статуя на генерал и няколко монети от времето на първия римски император.

Министърът на културата в Египет, Инас Абдел Дайем, твърди, че изследователите открили останки на три кораба от времето на Римската империя, приблизително на възраст от около 2000 години. Монетите, които намерили са с лика на първия римски император Августин (познат като Октавиан), наследникът на Цезар, управлявал империята между 27-ма и 14-та година преди Новата ера.

златна монета

Археолозите са на мнение, че кристалната статуя е на генерал Марк Антоний, който става известен покрай любовната си афера с Клеопатра. Дори Шекспир пише творба с име ‘Антоний и Клеопатра’.

кристална статуя

Освен статуята и монетите, експедицията се натъкнала и на други интересни находки, като добре запазена дървена кора с издълбан образ в нея на египетския бог Озирис (бог на мъртвите и владетел на отвъдното царство).

Доктор Мустафа Уазири, ръководител на Върховния съвет на античното наследство на Египет, споменава, че е възможно да има още останки от потънали кораби в пристанището на Александрия. Очакванията му са през следващите няколко години да бъдат открити още римски скъпоценности.

През последното десетилетие се оказа, че пристанището на Александрия е като извор за съкровища и реликви от древността. Областта била обитавана от различни народи през вековете, като тук трябва да се спомене и потъналият град Хераклион. През 2000 година международен екип от изследователи го открива и не след дълго обявява града за едно от най-значимите открития в морската археология.

потънали римски кораби
Град Хераклион се славел с многобройните си забавления, достъпни само за заможни хора. Неслучайно благородниците от Александрия предпочитали този град като място за отдих и развлечения.

Има различни версии за това как градът се озовал на дъното на морето. Според едни той бил изтрит от лицето на земята от разрушително земетресение подобно на това от 365 година от Новата ера на остров Крит. Предполага се, че силата му била между 8 и 9 по скалата на Рихтер.

Съществуват мнения, че Хераклион бил унищожен от самия Творец, който не одобрявал процъфтяващия там разврат. За назидание на хората той изпратил върху града потоп, който заличил греховното място. Археологическите открития показват, че каквато и да била трагедията, то тя настъпила внезапно и хората напуснали домовете си, изоставяйки всичко.

потънала статуя Александрия

статуя под вода ЕгипетСнимки: www.dailymail.co.uk

Интересен факт е, че всичко, което е открито досега е в изключително добро състояние. Според учените на дъното на морето лежат огромен брой артефакти, за чието изучаване ще са необходими още много години.