Римско съкровище до бреговете на Египет и още нещо…

Археолози открили останки на няколко римски кораба на дъното на Средиземно море, близо до северните брегове на Египет. Точното местоположение е пристанището на град Александрия (най-голямото морско пристанище в Египет и втория по големина град). Сред останките учените са открили кристална статуя на генерал и няколко монети от времето на първия римски император.

кристална статуяСнимка: www.iflscience.com

Министърът на културата в Египет, Инас Абдел Дайем, твърди, че изследователите са открили останки на три кораба от времето на Римската империя, приблизително на възраст от около 2000 години. Монетите, които са открили са с лика на първия римски император Августин (познат като Октавиан), наследникът на Цезар, управлявал империята между 27-ма и 14-та година преди Новата ера.

златна монетаСнимка: www.iflscience.com

Археолозите са на мнение, че кристалната статуя е на генерал Марк Антоний, който става известен покрай любовната си афера с Клеопатра. Дори Шекспир пише творба с име ‘Антоний и Клеопатра’.

Освен статуята и монетите, експедицията се натъкнала и на други интересни находки, като добре запазена дървена кора с издълбан образ в нея на египетския бог Озирис (бог на мъртвите и владетел на отвъдното царство).

Доктор Мустафа Уазири, ръководител на Върховния съвет на античното наследство на Египет, споменава, че е възможно да има още останки от потънали кораби в пристанището на Александрия. Очакванията му са през следващите няколко години да бъдат открити още римски скъпоценности.

През последното десетилетие се оказа, че пристанището на Александрия е като извор за съкровища и реликви от древността. Областта е била обитавана от различни народи през вековете, като тук трябва да се спомене и потъналият град Хераклион. През 2000 година международен екип от изследователи открива потъналия град, обявявайки го за едно от най-значимите открития в морската археология.

потънали римски кораби
Град Хераклион се славел с многобройните си забавления, достъпни само за заможни хора. Неслучайно благородниците от Александрия предпочитали този град като място за отдих и развлечения.

римско съкровищеСнимка: www.i.ytimg.com

Има различни версии за това как градът се е озовал на дъното на морето. Според едни той бил изтрит от лицето на земята от разрушително земетресение подобно на това от 365 година от Новата ера на остров Крит. Предполага се, че силата му била между 8 и 9 по скалата на Рихтер.

александрияСнимка: www.i.ytimg.com

Съществуват мнения, че Хераклион е бил унищожен от самия Творец, който не одобрявал процъфтяващия там разврат. За назидание на хората той изпратил върху града потоп, който изтрил от лицето на земята това греховно място. Археологическите открития показват, че каквато и да е била трагедията, то тя е настъпила внезапно и хората са напуснали домовете си, изоставяйки всичко.

археологически откритияСнимка: www.i.ytimg.com

Интересен факт е, че всичко, което е открито до сега е в изключително добро състояние. Според учените на дъното на морето лежат огромен брой артефакти, за чието изучаване ще са необходими още много години.

археологияСнимка: www.i.ytimg.com

египетска атландидаСнимка: www.i.ytimg.com

древен египетСнимка: www.i.ytimg.com

древен египетСнимка: www.i.ytimg.com

потънал градСнимка: www.i.ytimg.com

хераклионСнимка: www.i.ytimg.com