Рилски манастир – светата обител на повече от 1000 години!

Рилският манастир ‘Свети Иван Рилски’ се намира на около 40 километра североизточно от град Благоевград, на 1147 метра надморска височина. Разположен е на площ от близо 9000 квадратни метра, като повече от половината е застроена, правейки го най-големият в страната. В него се съхраняват ценни ръкописи, документи и книги, някои от които на повече от 500 години!

Манастирът е издигнат от Свети Иван Рилски (876-946 година) и учениците му през 10-ти век. В последствие се строят манастирски крила, някои от които на четири, а други на пет етажа. Това се обяснява с факта, че по времето на Османската империя е съществувало ограничение свързано с максималната височина на строящите се тогава сгради.

Снимка: commons.wikimedia.org Автор: CHILIEV (CC BY-SA 4.0)

Във времето, когато България се намира под турско робство, манастирът се оказва важен просветен център, в който българският монах Неофит Рилски (1793-1881 година) основава килийно училище. В периода 1778-1833 година манастирът няколко пъти е опожаряван и ограбван.

През 1983 година той е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. През 1991 година е възстановен монашеският статут на манастира, който му бил отнет 30 години по-рано.

Манастирският комплекс включва:

  • Старата постница с църквата ‘Успение на свети Иван Рилски’ – разположена на около 5 километра източно от светата обител и представлява каменна църква с частично запазени стенописи. На територията ѝ се намира гробът на основателя на манастира.

  • Постница ‘Свети апостол и евангелист Лука’ – разположена на около 3 километра северозападно от манастира. Свети Иван Рилски не само се грижел, но и бил духовен наставник на племенника си Лука още от дете. Историята разказва, че Лука бил ухапан от змия и не след дълго починал, а църквата е построена в негова чест.

  • Постница ‘Покров на Пресвета Богородица’ – разположена на около 3 километра източно от светата обител.

  • Теодосиева постница – разположена на около 1.5 километра източно от манастира, посветена на Свети Теодосий Търновски. За съжаление строежът ѝ остава незавършен, защото през 1961 година, по нареждане на управляващите, монасите биват изселени от там. Както е известно, на 22-ри юли 1961 година е взето решение Рилският манастир да се превърне в музей, преустановявайки църковната си дейност. Решение, което по-късно бива отменено със закон от 1991 година.

  • Манастирска костница – двуетажна постройка, в която се помещават костница на първия етаж и църква на втория. В костницата се съхраняват останките на починали монаси.

  • Метох ‘Пчелино’ – малка каменна църква, разположена на около 3 километра югозападно от светата обител.

  • Метох ‘Орлица’ – разположена на около 18 километра западно от манастира. Запазени са помещения за отдих на пътуващи поклонници, постройки за съхранение на добитата от манастирските ниви селскостопанска продукция и храм. Днес за тях и зеленчуковата манастирска градина се грижат миряни.

български манастир

стенописи Рилски манастир

Несъмнено Рилският манастир е един от най-запомнящите се и красиви манастири в страната, привличащ хиляди хора от всички краища на България всяка година.