Пясъчни дюни сред иглолистните гори на Канада

В продължение на около 100 километра, по южните брегове на езерото Атабаска в канадската провинция Саскачеван, се простират едни от най-северно разположените и активни пясъчни дюни на планетата. Обикновено свързваме пясъчните възвишения със сух климат, но не бихме могли да кажем същото и за тези, защото те се намират сред гъсти иглолистни гори.

 пясъчни дюни

пясъчни дюни в Канада

Според учените те се образували преди 8000 до 9000 години, в края на последния ледников период. С разтопяването на ледовете, големи количества пясъчни скали, седименти и тиня са завлечени към водите на езерото Атабаска. По това време нивото на водите му било много по-високо отколкото е днес. Постепенно то започнало да намалява и пясъците се показали на повърхността. Вятърът оформил вида на дюните, в който ги познаваме днес. Всъщност и днес той продължава да преоформя пясъците, като част от тях навлизат в горите.

пясъчни дюни сред гори

пясъчни дюни сред гори в Канада

Пясъчните дюни Атабаска се намират в така наречения Канадски щит и заемат площ от над 300 квадратни километра.

Какво представлява той?

Огромно скалисто плато, заемащо северните части на канадските провинции Манитоба, Квебек, Онтарио и Саскачеван или 49 процента от територията на страната. След проведени геоложки изследвания е установено, че част от скалите в него са сред най-старите на планетата. Според някои учени те са на повече от 2 милиарда години!

В Канадския щит могат да се видят множество езера, потоци и реки, образувани от разтопяването на ледниците в последната ледникова епоха. Те от своя страна са причината за набраздената повърхност на платото. Торфените блата, неплодородните почви и голите скали възпрепятстват заселването на района. Въпреки това в него са открити залежи на желязна руда, цинк, мед, никел, кобалт, сребро и злато добиването, на които продължава и днес.

пясъчни дюни в северна америка

огромни пясъчни дюни

Целият пясъчен район и териториите южно от него служат като огромен водоносен хоризонт, който съществено влияе върху растителния свят там. Дюните са дом на повече от 300 растителни вида, от които 40 са застрашен вид, а 10 са ендемични (растения, които могат да съществуват само в определен географски район).

Водоносен хоризонт – един или повече геоложки пласта, с подходяща водопропускливост и структура, позволяващи задържането и извличането на големи количества подземни води.

пясъчни дюни до езерото Атабаска

пясъчни дюни АтабаскаСнимки: www.cbc.ca

С цел да се опазят дюните и териториите около тях, през 1992 година се създава парка Уилдърнес. Достъпът до него е затруднен поради липсата на пътища и е възможен единствено чрез хидроплан (самолет, който излита и каца във вода).