Пясъчни дюни сред иглолистните гори на Канада

В продължение на около 100 километра, по южните брегове на езерото Атабаска в канадската провинция Саскачеван, се простират едни от най-северно разположените и активни пясъчни дюни на планетата. Обикновено свързваме пясъчните възвишения със сух климат, но не бихме могли да кажем същото и за тези, защото те се намират сред гъсти иглолистни гори.

пясъчни дюни
пясъчни дюни в Канада

Според учените те се образували преди 8000 до 9000 години, в края на последния ледников период. С разтопяването на ледовете големи количества пясъчни скали, седименти и тиня са завлечени към водите на езерото Атабаска. По това време нивото на водите му било много по-високо, отколкото е днес. Постепенно то започнало да намалява и пясъците се показали на повърхността. Вятърът оформил вида на дюните, в който ги познаваме днес. Всъщност и днес той продължава да преоформя пясъците, като част от тях навлизат в горите.

пясъчни дюни сред гори
пясъчни дюни сред гори в Канада

Пясъчните дюни Атабаска се намират в така наречения Канадски щит и заемат площ от над 300 квадратни километра.

Какво представлява той?

Огромно скалисто плато, заемащо северните части на канадските провинции Манитоба, Квебек, Онтарио и Саскачеван, или 49 процента от територията на страната. След проведени геоложки изследвания е установено, че част от скалите в него са сред най-старите на планетата. Според някои учени те са на повече от 2 милиарда години!

В Канадския щит могат да се видят множество езера, потоци и реки, образувани от разтопяването на ледниците в последната ледникова епоха. Те от своя страна са причината за набраздената повърхност на платото. Торфените блата, неплодородните почви и голите скали възпрепятстват заселването на района. Въпреки това в него са открити залежи на желязна руда, цинк, мед, никел, кобалт, сребро и злато, добиването на които продължава и днес.

пясъчни дюни в Северна Америка

огромни пясъчни дюни

Целият пясъчен район и териториите южно от него служат като огромен водоносен хоризонт*, който съществено влияе върху растителния свят там. Дюните са дом на повече от 300 растителни вида, от които 40 са застрашени, а 10 ендемични (растения, които могат да съществуват само в определен географски район).

водоносен хоризонт* – един или повече геоложки пласта, с подходяща водопропускливост и структура, позволяващи задържането и извличането на големи количества подземни води.

пясъчни дюни до езерото Атабаска

пясъчни дюни АтабаскаСнимки: www.cbc.ca

С цел опазване на дюните и териториите около тях, през 1992 година се създава парка Уилдърнес. Достъпът до него е затруднен, поради липсата на пътища и е възможен единствено чрез хидроплан (самолет, който излита и каца във вода).