Пътят на инките – древно инженерно чудо

Без да използват колелото, животинска сила, метални инструменти и дори без писмен език, древните инки успели да направят най-стария път на Земята, който им давал достъп до над 3 милиона квадратни километра площ. Общата дължина на пътя е почти 40 000 километра.

Древната пътна система на инките, наричана Кхапак Нян, е без съмнение едно от най-впечатляващите постижения на древното инженерство. Невероятно сложната мрежа помага на империята на инките да се превърне в най-голямата и развита култура в западното полукълбо.

пътят на инкитеСнимка: www.wikimedia.org

Освен че пътят покрива изключително голяма площ, той е направен с несравнимо майсторство, тъй като голяма част от него все още може да се използва, въпреки възрастта си от стотици години. Някои автори дори го наричат най-великото архитектурно постижение на древността.

Пътната мрежа преминава през редица труднодостъпни места, свързвайки заснежените върхове на Андите, с височина над 5000 метра, с бреговете на Тихия океан, преминавайки през дъждовните гори и горещите пустини. На север достига до Колумбия, а на юг – до Чили. Достига своя максимум през 15-ти век, когато вече се разпростира почти по цялата дължина и ширина на Андите. Главните пътища са с дължина от около 6000 километра, а останалото е мрежа от по-малки пътеки. Пътят достига ширина от няколко метра, като голяма част от него е павирана.

Изграждането на пътя в Андите не било никак лесно. Планината е характерна с високите си и изключително стръмни хълмове. Това означава, че инките трябвало да правят проходи и мостове, както и да изсичат тесни пътеки по ръба на дълбоките пропасти. Това ни подсказва, че придвижването на хора и стоки между отделните части на империята било от голямо значение. Древната пътна система е включена в Списъка за световното наследство на ЮНЕСКО през 2014 година.

Според историците пътят на инките имал две основни предназначения – за ‘часки’, бегачи, които пренасяли съобщения и за транспортиране на различни стоки и провизии. За преминаването по пътя трябвало да се даде разрешение, затова не всеки можел да го използва.

инки древна цивилизацияСнимка: www.ancient.eu

‘Часки’ били тренирани да запомнят и да предават съобщенията. Техни постове имало през определено разстояние, като съобщенията се предавали от пост на пост.

Но може би най-впечатляващото е фактът, че инките изградили пътната мрежа без помощта на колелото, животинската сила и металните инструменти. Досега не са намерени никакви доказателства, сочещи употребата на някое от тях.

Интересно е, че древната пътна мрежа свързва почти всички големи мегалитни обекти в тази част на света – Тиуанако, Пума Пунку, Кузко, Мачу Пикчу, Олантайтамбо и Саксайуаман. Самите те са доказателство за невероятно сложната и технологично напреднала култура на древните народи в Южна Америка. Някои учени предполагат, че тези древни обекти са с хиляди години по-стари от империята на инките, което означава, че строежът на пътя също може да предхожда този древен народ.

инженерно чудо Южна АмерикаСнимка: montgomerycollege.edu

Според разказите и легендите на местните, потомци на инките, тези обекти не са направени от тях, а от друга, много по-развита и непозната за нас древна цивилизация!