Ейч Ейч Холмс – първият сериен убиец в Америка

Кой бил Ейч Ейч Холмс?

Днес той се смята за първият сериен убиец в САЩ. Любопитен факт е, че в края на 19-ти век терминът ‘сериен убиец’ все още не съществувал и поради тази причина в пресата той бил наричан ‘многоубиец’.

Хърман Уебстър Мъджет, по-известен като Ейч Ейч Холмс, е роден в щата Ню Хемпшир, САЩ на 16-ти май 1861 година. През 1882 година е приет да учи медицина и хирургия в Университета в Мичиган и завършва образованието си с отличие две години по-късно. На 24-годишна възраст изоставя съпругата си Клара и сина им и се премества в щата Илинойс. В последствие има връзки с други жени, за някои от които дори се жени, въпреки брака му с Клара.

Хърман Уебстър МъджетЕйч Ейч Холмс

Тъй като бил голям почитател на прочутия английски детектив Шерлок Холмс от книгите на Артър Конан Дойл, той променя фамилията си на Холмс.

Скоро след пристигането си в Чикаго започва работа в дрогерията на доктор Елизабет Холтън, намираща се близо до Джаксън Парк. Само 8 години по-късно паркът става едно от най-известните места в света, защото в него се провежда Световната колумбийска експозиция (от 1-ви май до 30-ти октомври 1893 година).

Изложението е символ на индустриализацията и икономическото развитие в световен мащаб. То привлича повече от 27 милиона посетители в Чикаго – нещо наистина впечатляващо, имайки предвид ограничените възможности за транспорт по това време. Изложението било отлична възможност за Холмс, защото в града пристигнали и много млади жени, търсещи работа.

Замъкът на убийствата

Според историците Холмс откраднал пари от работодателя си и с тях си купува празно парче земя в квартал Енгълууд. Там той построява двуетажна сграда, като първият етаж се състоял от лабиринт от магазини, а на втория имало малки апартаменти, които давал под наем.

В последствие сградата става известна като ‘Замъка на убийствата’. В нея имало тайни проходи, врати, които се отваряли само отвън и дезориентиращ лабиринт от коридори и стълбища. Стаите били шумоизолирани и във всяка имало малки дупчици, през които Холмс наблюдавал нищо неподозиращите си жертви. Също така през отдушниците на помещенията той можел да пуска отровен газ. Но това не било всичко – подовете на стаите били ‘оборудвани’ с люкове, които водели до мазето на сградата, пълно с вани с киселина, ями с негасена вар и крематориум.

Замъкът на убийстватаЗамъкът на убийствата

вестник от 12-ти април 1896 година, разкриващ част от интериора на хотелавестник от 19-ти век

Жертвите на Холмс

Както вече споменахме изложението привлякло милиони хора в Чикаго. За съжаление Холмс успял да примами много жертви (най-вече жени) в хотела си с обещание за ниски наеми на апартаментите. И до днес точният брой на жертвите му не е известен.

Холмс е заловен скоро след бягството си от Чикаго през октомври 1893 година. Арестуван е в Бостън по подозрение в убийството на неговия асистент Бенджамин Питзел и на две от децата му.

Бенджамин ПитзелБенджамин Питзел

Интересното е, че Холмс не бил сам. С него били вдовицата и останалите три деца на Питзел. Полицията открива трупа на едно от децата и така стига до убиеца. Холмс признава за 27 убийства, включително и за това на Питзел и двете му дъщери, но има съмнения, че жертвите му са около 200.

Присъда и слухове за Холмс

Докато бил затворен и чакал съдебния процес, Холмс успява да продаде историята си, която в последствие е увековечена в автобиографичната книга – ‘Историята на Холмс’. На 7-ми май 1896 година той е осъден на смърт чрез обесване. Присъдата е изпълнена във Филаделфия. По искане на Холмс, той е погребан на 3 метра дълбочина, а гробът му е покрит с цимент.

Въпреки ареста и екзекуцията му, десетки години след това продължават да се носят слухове, че Холмс е успял да подкупи властите и да избегне наказанието си. Според някои той е оставен да избяга, а друг мъж е обесен вместо него.

В отговор на тези слухове, през март 2017 година, един от потомците му, Джеф Мъджет, поискал да се направи ексхумация, за да се направят ДНК тестове. След като археолозите от Университета в Пенсилвания провели изследвания, продължили близо два месеца, те потвърдили, че останките принадлежат на Ейч Ейч Холмс.

Какво се случва със Замъка на убийствата?

Една вечер през 1895 година Замъкът на убийствата изгаря след умишлен палеж. Останките от сградата са разчистени едва през 1938 година. Днес на това място се намира клон на Пощенската служба на САЩ.

клона на Пощенската служба на САЩ, където някога се намирал Замъкът на убийстватаклон на Пощенската служба на САЩ в ЧикагоСнимки: en.wikipedia.org