Пустинята Сахара е била ‘зелена’ за повече от 6000 години!

Според изследване публикувано в списание Science Advances хората са населявали значителна част от пустинята Сахара, по време на така наречения ‘влажен период’, преди около 8000 години.

Зелена СахараСнимка: www.ancient-code.com

Чрез анализ на морските утаечни слоеве изследователи от Университета в Аризона са определили приблизителните количества валежи, които са падали в пустинята за период от около 6000 години, а резултатите са повече от удивителни! Екипът потвърдил съществуването на така наречената ‘Зелена Сахара’ отпреди 5000 до 11 000 години. Нещо повече – в района е имало 10 пъти повече дъждове отколкото има днес. В този период пустинята е била дом не само за хората, но и за много растителни и животински видове.

В миналото годишните валежи са достигали от 350 до 1000 милиметра, а днес те са от 35 до 100 милиметра или 10 пъти по-малко! Въпреки че по-ранни изследвания вече бяха установили този зелен период от историята на Сахара, екипът ми и аз успяхме да съберем данни за падналите валежи в пустинята за период от около 6000 години’ – споделя Джесика Тиърни, асистент по геонауки в университета.

пустиня

Според археологическите проучвания хората са населявали голяма част от пустинята по време на нейния ‘влажен период’, но постепенно са я напуснали преди около 8000 години. Предполага се, че тогава е започнал периодът на засушаване продължил около 1000 години в рамките, на който Сахара от зелена се е превърнала в пустинята, която познаваме днес. По всяка вероятност това е и причината за нейното обезлюдяване.

пустиня Сахара

Борбата с разширяването на пустинята в наши дни

Великата зелена стена’ – така се нарича най-големият ландшафтен проект в човешката история замислен още през 80-те години на миналия век. Необходимостта от него е породена от факта, че най-голямата гореща пустиня в света се разширява и днес площта ѝ е колкото тази на Китай! Изграждането на зелената стена трябва да спира сухите и прашни ветрове в пустинята и по този начин да се намали загубата на обработваеми земи.

най-горещата пустиня в света

По проект стената от дървета ще се простира от Червено море до Атлантическия океан преминавайки през територията на 11 държави. Очаква се тя да достигне близо 8 хиляди километра дължина и 15 километра ширина.