Пустинният град Петра – едно от новите чудеса на света!

Петра (в превод от гръцки език означава ‘скала’) е древен град, който се намира в югозападните части на днешна Йордания. Разположен е в планинската долина Вади Муса (Долината на Мойсей). И днес може да се види главната улица с колонадите (от двете страни на улицата имало по една редица от колони с общ покрив), която някога била ‘обсипана’ с търговци. Запазена е Съкровищницата на фараона (Каснех ал-Фарун), чиято фасада е от дялан камък. Посетителите на града могат да видят и някогашния театър с около 4000 места за зрители.

През 1985 градът е включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО. Това, което го прави уникален е фактът, че е издълбан в червеникавите пясъчни скали и неслучайно през 2007 година е официално обявен за едно от новите седем чудеса на света!

град Петра в ЙорданияСнимка: commons.wikimedia.org

Първите обитатели на града били едомците (според Библията са потомци на Исав). Те живеели в Петра около 10-ти век преди Новата ера, но по време на управлението на юдейския цар Амасия много от тях са избити. По нареждане на царя 10 000 пленници били хвърлени от върха на скала.

През 4-ти век преди Новата ера Петра се обитавала от арабското племе набатеи. Тъй като градът е разположен в долина, той бил като естествена крепост за своите жители. Първоначално набатеите изкарвали прехраната си като овчари, но бързо оценили ключовото място на града и от овчари те станали търговци и охранители на кервани. Таксите, които налагали на преминаващите през града, ги направили много богати. За кратко време Петра се превърнал в голям търговски център. Градът бил непрекъснато снабдяван с изворна вода, благодарение на изградената мрежата от канали.

В края на 2-ри век преди Новата ера държавата на набатеите възвръща самостоятелността си (с упадането на държавите на селевкидите и птолемеите), а Петра е обявена за столица. Градът се превръща във важен елински център и разцвета му продължава до около 40 година от 1-ви век.

През 106 година от Новата ера държавата на набатеите е завладяна от римския управител на Сирия и е превърната в римската провинция Арабия. Въпреки че градът е завладян, през следващите 200 години Петра продължава да е важен търговски център за района. Според историческите данни през 1-ви век в Петра навлиза християнството, а през 5-ти век вече е седалище на християнска епархия.

Петра пустинен град

През 7-ми век град Петра е завладян от Османската империя и потъва в забрава. По това време се появява и селището Палмира (североизточно от Дамаск), което било по-достъпно и предпочитано от търговците.

През 1812 година швейцарският изследовател Йохан Лудвиг Буркхарт преоткрива пустинния град. Буркхарт приел арабско име, за да улесни честите си пътувания в Близкия изток, също така изучавал корана и преподавал арабски език. В края на август 1812 година изследователят пътувал към Египет. В близост до Мъртво море срещнал група араби, които му споменали за антики  в долината Вади Муса. Буркхарт бил предрешен като мюсюлманин и споделил с тях, че иска да направи жертвоприношение на Аароновия гроб. Арабите повярвали на историята му и го отвели до тясно (на места едва 180 сантиметра широко) и скрито дефиле след скалите. След около 30 минути преход, групата се озовала на главната улица в Петра. Изследователят не могъл да скрие възхищението си от красотата на града и така разкрил самоличността си, което го принудило бързо да напусне Петра.

древен пустинен град

И днес градът не може да бъде достигнат лесно, възможно е само на кон или пеша. Петра е една от най-красивите и посещавани туристически дестинации в Близкия изток. Особено популярен става след като в него са заснети част от сцените в игралния филм ‘Индиана Джоунс и последният кръстоносен поход’ от 1989 година.