Наистина ли промяната в климата е резултат от човешката дейност?

Джон Колман, съосновател на метеорологичния тв канал Weather Channel, шокира обществеността с твърдението, че не може повече да приписваме на човека изменението на климата на Земята. Според него изследванията до момента сочат, че промяната в климата е естествен феномен, част от развитието на екосистемата, а не резултат от замърсяването причинено от човека!

глобално затоплянеСнимка: pixabay.com Автор: TheDigitalArtist

В отворено писмо до Междуправителствената експертна група по изменението на климата (МГИК) към ООН Колман пише:

Нивото на океаните не се покачва значително. Полярният лед не само, че не се топи, а дори напротив – увеличава се. Нараства и броят на полярните мечки. Топлинните вълни също намаляват. Няма увеличение в броя или силата на бурите (всъщност бурите намаляват). Твърдя всичко това, защото проучвам темата от години. През последните десетилетия въпросът с изменението на климата се превърна в политически’.

Джон Колман споделя, че голяма част от възгледите му се основават на констатациите на Международната неправителствена организация от учени NIPCC, чиято цел е да предложи ‘независимо второ мнение’ по изложеното в докладите на МГИК. Колман допълва също, че:

Човекът не прави нищо толкова голямо и значително, което би могло да предизвика глобално затопляне, нямало е подобна човешка дейност в миналото, няма причина да мислим, че може да има такава и в бъдеще! Дългогодишните усилия да се докаже, че въглеродния диоксид в атмосферата (при изгаряне на нефт, въглища, природен газ) е съществен парников газ и замърсител, който води до повишение на температурата на Земята – пропаднаха! Нещо повече, няма затопляне от 20 години!’

Както се съобщава в списание Nature, в глобалното затопляне се наблюдава пауза. И тя може да се обясни с охлаждането на повърхностните води в тропическата част на Тихия океан.

Експертът по климата Уилям Хапър (от Принстънския университет) подкрепя твърденията на Джон Колман и допълва:

Няма друго химично съединение в атмосферата, което да има по-лоша репутация от тази на въглеродния диоксид. Благодарение на демонизацията от страна на правителства и екологични организации, на този иначе естествен и основен за атмосферата газ се приписват климатичните промени в глобален мащаб’.

ЗемятаСнимка: pixabay.com Автор: ejaugsburg

Според Дейвид Белами (британски учен натуралист и тв водещ) основният екологичен проблем на планетата е намаляването на площите на тропическите гори в Южна Америка. Изчезването на гори, в които живеят две трети от всички растителни и животински видове е сериозна заплаха за човечеството, а опасността от глобално затопляне е преувеличена.

Факт е, че се наблюдава изменение в климата на Земята както и, че антропогенната дейност води до замърсяване на околната среда. Остава въпросът дали тази дейност не е по-скоро с локален мащаб, отколкото с глобален?