Кей с внушителните 6500 метра е най-дългият в света!

Пристанищният град Прогресо в мексиканския щат Юкатан е известен с това, че тук е построен най-дългият кей в света! Той навлиза в Мексиканския залив на около 6.5 километра и често пъти е оприличаван на мост, водещ към далечни земи.

най-дългият кей в светаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: DaLoetz (CC BY-SA 4.0)

Той е необичайно дълъг поради факта, че бреговете на полуострова са много плитки и големите кораби не могат да акостират близо до него. Обикновено пристигащите слизат в края на дългия кей и използват таксита, за да достигнат града.

кей в град ПрогресоСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Presidencia de la República Mexicana (CC BY 2.0)

В началото на миналия век бил построен дървен кей, но в периода 1937-1941 година той бил цялостно реконструиран, достигайки 2100 метра дължина. През 1988 година кеят се удължава с нови 4400 метра, което позволило да се увеличи значително капацитета на пристанището.

кей в МексикоСнимка: commons.wikimedia.org Автор: DaLoetz (CC BY-SA 4.0)

За последните 70 години кеят не е претърпявал сериозен ремонт, не поради липса на средства, а защото не е бил нужен такъв. Нещо повече – той е надживял по-младия от него кей (с около 20 години по-нов), който днес не се използва поради силно увредените му колони, а на много места надстройката му дори липсва!