5-те възможни причини за края на света според Стивън Хокинг!

На 14-ти март 2018 година Стивън Хокинг започна своето пътуване към звездите. Един от най-великите учени на всички времена почина на 76 годишна възраст, но преди това той повдигна няколко важни теми, върху които да разсъждаваме.

Според астрофизика, Алфа Кентавър (най-близката звездна система до Слънцето) може би е най-надеждният избор на човечеството за колонизация. Неслучайно приживе той беше и част от проекта ‘Пробив към звездите’, чиято цел е в следващите 20 години малки космически кораби, движещи се със скоростта на светлината да достигнат въпросната система.

Земята ще изчезне и ще се превърне в огромна огнена топка’, както и че ‘до 600 години човечеството трябва да колонизира друга планета, за да оцелее’ са само част от опасенията му за бъдещето на планетата ни.

ХокингСнимка: www.hawking.org.uk

Ето кои са и 5-те възможни причини за края на света според Стивън Хокинг:

Ядрена война и промяна в климата – през 2007 година Съветът на директорите на списание ‘Bulletin of the Atomic Scientists’ на Чикагския университет, на който Хокинг беше член, обявява, че премества стрелките на ‘Часовника на Страшния съд’ с две минути напред, в резултат на което до полунощ остават 5 минути. Като основна причина за решението си, съветът изтъква опасенията си от ядрена война и промяната в климата. Последната настройка на часовника е от началото на 2018 година, а причините са същите като тези от 2007 година. Към настоящия момент ‘Часовникът на Страшния съд’ показва 2 минути до полунощ!

‘Часовникът на Страшния съд’ – настъпването на полунощ символизира края на света. От създаването му, през 1947 година, до сега стрелките му са настройвани 24 пъти.

По отношение на последиците от изменението на климата, Хокинг предупреждава:

‘Най-лошият сценарий за Земята би бил този, при който тя ще последва съдбата на своята ‘планета-сестра’ Венера – със средна температура на повърхността от около 460°C и дъждове от сярна киселина’.

глобално затопляне

Смъртоносен вирус – през 2001 година Стивън Хокинг сподели, че вирус може да сложи край на човешкия вид до края на това хилядолетие. Според него решението е само едно – колонизация на друга планета.

Извънземно нашествие – не само астрофизикът, но и други учени през годините са споделяли мнението, че не сме сами във Вселената. Хокинг смята, че извънземни същества, които са изчерпили ресурсите на своите планети вероятно са се превърнали в космически номади, които търсят нови планети и съответно ресурси.

В документалния филм ‘Любимите места на Стивън Хокинг’ той споделя:

Опасявам се, че срещата с развита цивилизация ще бъде като тази на индианците с Колумб и тя няма да завърши добре за нас!

извънземни и човек

Изкуствен интелект – не само Хокинг, но и много изследователи и футуристи не са положително настроени към изкуствения интелект и по-скоро виждат в него заплаха, отколкото възможност за развитие. Както не веднъж ученият е казвал:

Трябва да сме подготвени за потенциалния риск, който крие изкуствения интелект, защото в противен случай той би могъл да се окаже най-лошото нещо, случвало се в историята на цивилизацията ни.

робот

Ресурси и потребление – астрофизикът смята, че ако искаме да оцелеем като вид, трябва да търсим други планети, различни от Земята, и да ги колонизираме възможно най-скоро.

Постоянно нарастващото потребление и изчерпването на невъзобновяемите природни ресурси са двете основни причини, които ме карат да вярвам, че човечеството губи сцеплението си с действителността и все по-силно пренебрегва сигналите на планетата.

Изводите оставяме на Вас!