5-те възможни причини за края на света според Стивън Хокинг!

На 14-ти март 2018 година Стивън Хокинг започна своето пътуване към звездите. Един от най-великите учени на всички времена почина на 76-годишна възраст, но преди това той повдигна няколко важни теми, върху които да разсъждаваме.

Според астрофизика, Алфа Кентавър (най-близката звездна система до Слънцето) може би е най-надеждният избор на човечеството за колонизация. Неслучайно приживе той беше и част от проекта ‘Пробив към звездите’, чиято цел е в следващите 20 години малки космически кораби, движещи се със скоростта на светлината да достигнат въпросната система.

унищожение на планетата

Земята ще изчезне и ще се превърне в огромна огнена топка’, както и че ‘до 600 години човечеството трябва да колонизира друга планета, за да оцелее’ са само част от опасенията му за бъдещето на планетата ни.

Ето кои са и 5-те възможни причини за края на света според Стивън Хокинг:

 • Ядрена война и промяна в климата – през 2007 година Съветът на директорите на списание ‘Bulletin of the Atomic Scientists’ на Чикагския университет, на който Хокинг беше член, обявява, че премества стрелките на ‘Часовника на Страшния съд’ с две минути напред, в резултат на което до полунощ остават 5 минути. Като основна причина за решението си, съветът изтъква опасенията си от ядрена война и промяната в климата. Последната настройка на часовника е от началото на 2018 година, а причините са същите като тези от 2007 година. Към настоящия момент ‘Часовникът на Страшния съд*’ показва 2 минути до полунощ!

  Часовникът на Страшния съд*’ – настъпването на полунощ символизира края на света. От създаването му, през 1947 година, досега стрелките му са настройвани 24 пъти.

  По отношение на последиците от изменението на климата, Хокинг предупреждава:

  ‘Най-лошият сценарий за Земята би бил този, при който тя ще последва съдбата на своята планета-сестра Венера – със средна температура на повърхността от около 460 градуса по Целзий и дъждове от сярна киселина’.

  глобално затоплянеСнимка: pixabay.com Автор: TheDigitalArtist

 • Смъртоносен вирус – през 2001 година Стивън Хокинг сподели, че вирус може да сложи край на човешкия вид до края на това хилядолетие. Според него решението е само едно – колонизация на друга планета.

 • Извънземно нашествие – не само астрофизикът, но и други учени през годините са споделяли мнението, че не сме сами във Вселената. Хокинг смята, че извънземни същества, които са изчерпили ресурсите на своите планети вероятно са се превърнали в космически номади, които търсят нови планети и съответно ресурси.

  В документалния филм ‘Любимите места на Стивън Хокинг’ той споделя:

  Опасявам се, че срещата с развита цивилизация ще бъде като тази на индианците с Колумб и тя няма да завърши добре за нас!’

  извънземни и човек

 • Изкуствен интелект – не само Хокинг, но и много изследователи и футуристи не са положително настроени към изкуствения интелект и по-скоро виждат в него заплаха, отколкото възможност за развитие. Както не веднъж ученият е казвал:

  Трябва да сме подготвени за потенциалния риск, който крие изкуствения интелект, защото в противен случай той би могъл да се окаже най-лошото нещо, случвало се в историята на цивилизацията ни’.

 • Ресурси и потребление – астрофизикът смята, че ако искаме да оцелеем като вид, трябва да търсим други планети, различни от Земята, и да ги колонизираме възможно най-скоро.

  Постоянно нарастващото потребление и изчерпването на невъзобновяемите природни ресурси са двете основни причини, които ме карат да вярвам, че човечеството губи сцеплението си с действителността и все по-силно пренебрегва сигналите на планетата’.

Изводите оставяме на Вас!