Защо прилепи се превърнаха в пазачи на библиотека?

Библиотеките са символ на знанието и притегателен център за различните култури през вековете. Това са сгради с впечатляваща архитектура, превърнали се в паметници на различни епохи, които имат властта да пренасят посетителите си назад във времето.

Осветлението, температурата и постоянната влажност в една библиотека са трите ключови фактора, оказващи пряко влияние върху състоянието на книгите. От изключителна важност е те да се държат далеч от пряка слънчева светлина, защото тя е в състояние да нанесе непоправими щети. Рязката промяна в температурата или влажността в една библиотека може да се окаже пагубна за книжното ѝ богатство.

Националния дворец в Мафра

Необходимо е да се полагат специални грижи не само за сградите, но и за самите книги, за да се запазят те за бъдещите поколения. Установено е че, при по-висока влажност на въздуха страниците на книгите от 19-ти век са по-податливи на окисление, което от своя страна би могло да доведе до обезцветяването им и поради тази причина те изискват по-специална грижа.

Друга голяма заплаха за книгите са насекомите. В борбата с тях се използват най-разнообразни средства – от препарати и гама лъчи до прилепи. Да, правилно прочетохте – прилепи! Те са необичайно ‘средство’ за справяне с вредителите в повечето библиотеки, но не и за тази в Националния дворец в Мафра, Португалия.

Националния дворец в Португалия

Разположен на около 40 километра северозападно от Лисабон се намира град Мафра, добил популярност най-вече заради Националния си дворец.

дворец в Португалия

дворец в бароков стил

Сградата е построена по нареждане на цар Жуау V* и днес тя се смята за един от най-значимите паметници на барока в Португалия. Любопитен факт е, че дворецът е една от най-големите сгради, строени през 18-ти век в Европа.

цар Жуау V* – управлява Португалия от 1707 до 1750 година. Известен е още като Жуау V Великодушния.

Историята разказва, че през 1711 година царят се заклел да построй дворец, ако съпругата му, Мария-Ана Австрийска, го дари с наследници. И така и станало, още в края на същата година (4-ти декември 1711 година) се родило първото им дете – Барбара и строежът на двореца започнал незабавно.

дворец в Мафра

Разположен е на площ от около 40 декара и в него има повече от 1200 стаи, 5000 врати и прозорци и 156 стълбища. Според историческите записки около 45 000 души са взели участие в изграждането му.

В най-голямото помещение в двореца се помещава библиотеката (с размери 84.7 х 9.4 метра), съхраняваща над 40 000 книги, някои от които писани преди повече от 1500 години!

библиотека

библиотека в Португалия

Зашеметяващата колекция от редки книги, красивият мраморен под, дървените лавици и парапети оставят без думи всеки посетител. Но това, което прави уникална тази библиотека са малките крилати пазачи, ‘трудещи се неуморно’ всеки ден – около 500 прилепа, с дължина на тялото не повече от 3 сантиметра.

библиотека в бароков стил

библиотека в бароков стил в Португалия

библиотеката в Националния дворец

През деня те стоят на тъмно в кутии, но вечер служителите ги пускат, за да си ‘свършат работата’. Никой не знае със сигурност от кога точно се ‘грижат’ за книгите, но се предполага, че са там от създаването на библиотеката. Тяхната цел са така наречените Silverfish (сребърна риба) – насекоми, живеещи в библиотеката, за които се твърди, че са най-големите врагове на книгите там. Но за щастие те са любима храна на прилепите!

насекомоСнимки: www.wheretwogoto.com

Единственият недостатък е, че е необходимо всекидневно почистване след крилатите пазачи, но според хората, работещи в библиотеката, това е малка цена в сравнение с помощта, която получават от тях при опазването на безценното книжно богатство!