Места, които сякаш излизат от приказките!

Природата е всичко, което ни заобикаля, всичко, което виждаме и усещаме. Тя е навсякъде около нас. Трудно могат да се опишат безбройните красиви места по света. Тя е архитект и създател!

В тази статия ще ви представим няколко невероятни места, дело на майката природа.

 • Кървавите водопади на Антарктида

  Кървавите водопади на АнтарктидаСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Jill Mikucki/University of Tennessee Knoxville (CC BY 2.0)

  Антарктида е едно от най-студените места на Земята. Кървавите водопади представляват вода, която се стича от глетчера Тайлър и се влива в покритото с лед езеро Бони. Червеникавите водопади са открити през 1911 година от австралийския геолог Грифит Тайлър. Първоначално Грифит смятал, че необикновеният цвят е резултат от наличието на водорасли във водата, но тази теза така и никога не била потвърдена. Дълго време мистерията на ‘кървавите водопади’ остава загадка, докато изследователски екип не установява, че цветът е резултат от окислено желязо във водата (същият процес, който се наблюдава, когато желязото ръждясва).

 • Вълната в Аризона

  Вълната в Аризона

  Друго изключително творение на природата е ‘Вълната’ в американския щат Аризона. Това е невероятно образувание от червена пясъчна скала, намиращо се в северната част на щата. Този красив район е изключително популярен сред туристите и фотографите, заради необикновения си вълнообразен релеф и приливащи цветове.

 • Блестящите брегове на Ваадху, Малдивите

  бреговете на ВаадхуСнимка: www.standard.co.uk

  Малките светлинки по бреговете на остров Ваадху сякаш са отражение на звездите. Светещите вълни са резултат от биолуминисценция, причинена от фитопланктон (микро водорасли).

 • Светлинни стълбове над Москва

  светлинни стълбове над МоскваСнимка: www.sott.net Автор: © Alex Julia

  Това е красив феномен, резултат от отражение на светлината в ледени кристали, разпръснати във въздуха. Светлинните стълбове понякога са видими и през деня, когато слънчевата светлина пада под определен ъгъл.

 • Солните равнини в Боливия

  солна равнина в Боливия

  Невероятни солни равнини, където небето и земята сякаш се сливат в едно. Това е най-голямата солна равнина на Земята с площ от над 10 000 квадратни километра. Повърхността не е покрита с вода, а с тънка солена кора, която е толкова гладка, че отразява почти перфектно небето.

 • Сеноте, естествен подземен извор

  естествен подземен извор

  Понякога е изключително трудно да повярваме на очите си, но природата е способна да твори чудеса. Подземният извор Сеноте в Мексико е едно от тези чудеса. Ямата се е образувала при срутване на скалата в древността, при което подземният извор се е разкрил. Всъщност има множество подобни извори на територията на мексиканския полуостров Юкатан.

 • Призрачните дървета в Пакистан

  призрачните дървета в ПакистанСнимка: Department for International Development (CC BY 3.0)

  Улавящият очите феномен е неочакван резултат от наводнение в Пакистан. Милиони паяци се покатерили по дърветата в опит да избегнат покачващите се води, забулвайки ги в паяжина.

 • Подводната гора в Казахстан

  Подводната гора в КазахстанСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Jonas Satkauskas (CC BY-SA 2.5)

  Потъналата гора е част от езерото Каинди в Казахстан. Езерото се образувало при силно земетресение през 1911 година, когато огромна скална маса се приплъзнала и навлязла във водата. Освен с подводната гора, езерото е известно и с характерния си син цвят на водата.