Открито е древно представяне на време-пространството!

На височина от почти 4 000 метра над морското равнище, археолози открили древен модел на Вселената, поне според разбиранията на ацтеките.

монумент на ацтекитеСнимка: www.livescience.com

Намиращ се в подножието на вулкан, монументът Тецакуалко (предполагаем превод – ограден от камъни) е познат на изследователите от 16-ти век. Оттогава, любители редом с археолози изследвали структурата, пораждайки теории за какво бил използван древният монумент. Структурата е с размери 11.5 на 9.8 метра и се намира под водата на малкото езеро.

Езерото без вода
легенда на ацтекитеСнимка: www.livescience.com

През 2016 година са проведени проучвания от Хернандез Баутиста, археолог от мексиканския Национален институт по археология, които до този момент са най-мащабното и най-задълбочено изследване на древния монумент.

При разглеждане на първоначалните резултати, екипът на Баутиста установява, че намерените съдове и други артефакти на мястото са на възраст от около 1 000 години. Екипът открил и доказателства, че древните мезоамерикански племена изградили напоителна система около езерцето, за да се подсигурят, че то никога няма да пресъхне, дори при липса дъждове.

Друга предполагаема употреба на системата от канали е по време на ритуали да наводняват пресушеното езеро, пресъздавайки началото на света според легендите на ацтеките. Това от своя страна е началото на време-пространството за ацтеките.

Също така има и хипотези, че размерът и разположението на Тецакуалко в средата на езерото означават, че структурата е опит да се пресъздаде митичното същество Сипактли (водно божество на ацтеките, от което е създадена земята).

древна МезоамерикаСнимка: www.livescience.com

В митологията на ацтеките Сипактли представлява примитивно морско чудовище, от части крокодил, от части риба и от части костенурка. Вярва се, че гърбът на Сипактли представлява ранната земя, носеща се в първичния океан.

Друга версия на легендата идва от 16-ти век, разказана от испански свещеник Андрес де Олмос – ‘Четири божества създали водата и съществото Сипактли в нея. От това същество те сътворили земята’.

Сипактли
божества на ацтекитеСнимка: wikipedia.org

Интересно е, че според проведените изследвания, структурата е изградена около 3 века преди най-ранните сведения за ацтеките. Учените не са наясно коя култура стои зад изграждането на древния монумент. Също така не е ясно колко време е било използвано светилището Тецакуалко и какви ритуали са се провеждали там. Записки на конкистадори гласят, че мястото се е използвало до 16-ти век, като там се извършвали жертвоприношения.

Изследванията и разкопките продължават и до днес в опит да се разгадае произхода на древния монумент Тецакуалко!