Как преди 100 години хората са си представяли бъдещето?

Бъдещето винаги е предизвиквало любопитството ни. Какво ни очаква в личен или професионален план, ще сбъднем ли най-съкровените си мечти? Подобни въпроси със сигурност са вълнували не един или двама. Появата на научнофантастичната литература разпалва още повече човешкото въображение и може да се каже, че тези фантазии са вдъхновили изобретяването на някои от съвременните технологии. По-долу може да видите как хората са си представяли, че ще се развие технологията в бъдещето:

 • Телевизионни очила – снимката е направена през 1963 година за популярното тогава американско списание ‘Лайв’. Човекът на нея е известния автор на научна фантастика Хюго Гернсбек. Според някои той е бащата на научната фантастика.

  Не може да не отбележим, че ‘телевизионните очила’, както ги нарича той, силно ни напомнят на станалите особено популярни през последните години очила за виртуална реалност. Той ги споменава в една от своите книги, допускайки, че един ден хората ще могат да гледат телевизия чрез тях. Много точно предположение, нали?

  телевизионни очила от бъдещето

 • Роботизирана прахосмукачка – през 1910 година френският художник Жан-Марк Коте заедно със свои колеги прави няколко илюстрации, в които пресъздава бъдещето. В ‘En L’An 2000’ (в превод от френски език – ‘През 2000 година’) силно впечатление прави уредът, който те наричат ‘електрическо почистване’.

  От началото на 21-ви век сме свидетели на скоростното развитие на роботизираната технология. Може би е далеч моментът, в който всеки дом ще има робот за домашен помощник, но е факт, че от няколко години има такива в продажба.

  робот от бъдещето

 • Виртуална класна стая – илюстрацията е дело на Шигеру Комацузаки за японско списание и е от 1969 година. Нарича я ‘Възхода на компютъризираното училище’ и представя идеята си за това как ще изглежда то в бъдеще. Както се вижда от картината, учителят не присъства физически в стаята, също така всеки ученик има компютър на свое разположение. Според Комацузаки по този начин ‘дигиталният учител’ бързо и лесно може да проверява работата на всеки ученик в стаята. На картината се вижда и робот, който наказва непослушно дете.

  В много училища и университети по света става все по-честа практика употребата на компютри по време на обучение.

  виртуална класна стая от бъдещето

 • Видео обаждания – на снимката по-долу са представени две жени, провеждащи своите разговори. Въпреки че картината е от 1930 година бихме могли да кажем, че това е първообразът на съвременните и така популярни в днешно време видео разговори.

  видео разговор от бъдещето

 • Автомобил без шофьор – илюстрацията се появява на корицата на американското списание ‘Популярна наука’ през юни 1940 година. Според нея в бъдеще колите ще могат да се движат самостоятелно и ще транспортират хора без да е необходим шофьор. Интересното в случая е, че хората са вярвали, че подобна технология ще има в следващите две години.

  автомобил от бъдещетоСнимки: www.thevintagenews.com

  Компании като Google, Юбер и Мерцедес например, от години разработват свои прототипи, но ще мине време докато те станат обичайна гледка по улиците.