Открити са следи от потъналата земя Догерленд!

В днешни дни се оказва, че бреговете на реките са изключително добро място за археолозите, от гледна точка на количеството намирани артефакти там. Хората работещи по поддръжката на коритото на река Темза многократно са съобщавали за намерени артефакти – от парчета римска керамика до обувки изработени през ерата на Тюдорите.

Но не само реките са източник на значително количество артефакти. По дъното на моретата археолозите се правили не малко значими открития. Подобен е случаят със Северно море.

Рибари се натъкнали на древни кости и инструменти, както и други артефакти на голяма възраст. Това откритие незабавно привлякло вниманието на британски и датски археолози и палеонтолози, тъй като има вероятност това да са доказателства за потъналата земя Догерленд. След направени първоначални тестове, възрастта на артефактите е определена на около 9000 години.

потънала земяСнимка: wikimedia.org

Към края на последния ледников период, преди около 10 000 до 12 000 години, Британските острови нито са били британски, нито са били острови. Картата се различавала значително от тази, която познаваме днес. Тогава източните брегове на Великобритания не са съществували, а са били мост към Европа. Земята, свързваща острова с континента, била осеяна с хълмове, мочурища и гори по крайбрежието, като най-вероятно точно там била обитавана от хора.

Както вече споменахме, името на това отдавна потънало парче земя било Догерленд. По всяка вероятност това бил домът на хора от мезолита (период между палеолита и неолита – всички те, части от каменната епоха). Археолозите предполагат, че хората населявали тези земи предимно се изхранвали чрез риболов, лов на дивеч и събиране на горски плодове.

ледников периодСнимка: www.renegadetribune.com

Всичко било наред до преди периода от 8500 до 8200 години преди Новата ера, когато Догерленд се озовала между покачващите се води на Северно море. Бавно, но сигурно тази земя се оказала на дъното на морето, а обитателите ѝ били принудени да мигрират. Учените са на мнение, че тези хора се преместили по земите на днешна Англия и Холандия.

Скоро след направените открития, експерти започнали работа по проект, чиято цел била създаването на дигитален модел на Догерленд преди да бъде погълната от Северно море. Необходимата информация за релефа на тази древна земя (дъното на Северно море понастоящем) се събира от компании, които имат нефтени платформи в региона. Учените предполагат, че площта на Догерленд била между 25 000 и 30 000 квадратни километра.

отдавна потънала земяСнимка: 78.media.tumblr.com

Точно както Атлантида, Догерленд е потънала и забравена във времето. Днес учените продължават да събират информация за това как е изглеждал Догерленд, анализирайки проби от фосили на животни и растения, изследвайки артефакти и човешки останки.

Учените се надяват крайният резултат да разкрие информация за бита на един изчезнал народ, развивал се в този район за около 6000 години, преди да бъде погълнат от Северно море.