Археолози откриха древна позлатена маска в Египет

От 2016 година насам група археолози от Тюбингенския университет в Германия изследват гробищния комплекс Саккара в Долен Египет. След 2 години на усилени проучвания, работата им дала резултат – те открили сребърна маска с тънко златно покритие. След предварителните анализи учените допускат, че тя е на възраст от около 2500 години, като очите ѝ са инкрустирани с калцит (минерал) и оникс (полускъпоценен камък).

Маската била открита върху лицето на мумия на мъж, положена в дървен ковчег. Въпреки че ковчегът е сериозно разрушен, върху него все още се различавали част от надписи и рисунки. Сред тях експертите забелязали изображението на древноегипетската богиня на небето Нут, както и името и титлата на някогашния притежател на необикновената маска.

дървения ковчег, в който са открити мумията и маскатадървен ковчегСнимка: earth-chronicles.com

От текстовете по дървения ковчег археолозите разбират, че мумията принадлежи на египетски жрец, служел на богинята Мут* и живял по време на Саиската династия – 26-та поред, властвала в периода 610-525 година преди Новата ера.

богинята Мут* – майка на всички живи същества и царица на боговете.

Интересното при това археологическо откритие е, че не мумията, а позлатената маска привлича вниманието на учените. Това е така, защото подобни артефакти не са често срещани в Долен Египет – за последен път маска от сребро и злато там е намерена през 1939 година.

‘Откриването на толкова древен и рядък артефакт е сензационно! За съжаление днес едва няколко такава маски са известни на науката. Допускам, че това се дължи на ограбените още в миналото гробници на много от древноегипетските владетели. Дори в тях да е имало подобни маски, то те най-вероятно отдавна или са претопени, или са изтъргувани на черния пазар’ – споделя доктор Рамадан Бадри Хюсеин, ръководител на немско-египетския екип, направил откритието.

Но освен маската и дървения ковчег, на дълбочина от около 30 метра екипът намира и правоъгълна постройка, за която се смята, че е била място, където са се мумифицирали починалите.

позлатена маска Долен ЕгипетСнимка: www.abc.net.au

За него учените установяват, че се състои от две помещения, в които откриват ленени бинтове, използвани при увиване на тялото, съдове с изписани на тях имена на вещества, необходими в процеса на мумификация, както и такива, за съхранение на органите.

Въпреки че гробищният комплекс Саккара наподобява лабиринт археолозите постигнали забележителни резултати. Немалка заслуга за успеха им има използваната технология – лазерно сканиране на обекта и 3D обработване на изображенията. От тях учените успели визуално да реконструират цялостното устройство на масивния древен египетски комплекс.