Подземни пещерни жилища в Либия, обитавани и до днес

На различни места по света в миналото хората правели домовете си в земята или в скалите. Такива жилища има и в африканската държава Либия, като по-голямата част от тях се намират в отдалечен планински район, на около 100 километра южно от столицата Триполи. Пещерните жилища съществуват от стотици години, като някои от тях все още са обитаеми.

Планината Насифах се намира в северозападната част на Либия. В единия си край тя представлява широко плато, върху което е разположен град Гариан. Това е един от големите градове в планината, като е известен с множеството подземни пещерни жилища. Интересно е, че първата половина от името на града ‘Гар’ означава ‘пещера’, което показва, че уникалните подземни домове са важна част от местната култура. Тъй като планината е съставена предимно от варовикови скали, не е много трудно да се изкопаят пещери.

пещерни жилища ЛибияСнимка: s4.reutersmedia.net

Смята се, че първите подземни жилища в района са направени през 16-ти век. През 1510 година Триполи бил обсаден от испанците, което прогонило много хора от града. Голяма част от бегълците се заселили в планинските градове на юг от столицата, като един от тях е именно Гариан. Учените са на мнение, че новодошлите заселници направили първите подземни пещерни жилища.

Има различни типове пещерни жилища. Най-простите от тях са прокопани хоризонтално в скалистите хълмове, докато други са далеч по-сложни, състоящи се от мрежа от коридори и стаи, разпръснати около един централен вертикален вход. Едно от основните предимства на подобни жилища е, че са добре изолирани и пазят топло през зимата и хладно през лятото.

За тези жилища се твърди, че не само са на стотици години, но са и приютявали поколения наред. За едно от тях се говори, че е изградено през 1666 година и е обитавано столетия наред от поколенията на едно единствено семейство. През 50-те години на 20-ти век са изоставени голяма част от подземните жилищата. Част от хората напуснали града, а други се преместили в обикновени къщи. Много от жилищата останали празни, други били трансформирани в складове. По време на войната в Либия през 2011 година, подземията били използвани като убежища.

пещерни домове ЛибияСнимка: www.telegraph.co.uk

Голяма част от местното население иска да запази пещерните жилища, тъй като това е част от културното им наследство. Някои са преобразени в туристическа атракция, а други дори са разширени и превърнати в хотели, с цел да запазят традициите и за идните поколения.