Подземните градове в Кападокия, Турция – инженерно чудо!

Регионът на Кападокия в Централна Турция е дом на един от най-впечатляващите пейзажи в света – дълбоки долини и изгарящи скални образувания обсипани с домове, параклиси, гробници, храмове и цели подземни градове издълбани в скалите и земята.

древен градСнимка: www.smartertravel.com

Градове, империи и религии са се появявали и изчезвали около този древен подземен комплекс и все пак той е устоял на времето и е обитаван и до днес. През годините хети, персиици, Александър Велики, Рим, Византийската империя, Османската империя и Турция са управлявали този невероятен регион в Централна Анатолия.

древна цивилизацияСнимка: wikimedia.org

Районът Кападокия покрива площ от около 150 квадратни километра, като включва близо 200 подземни села, скрити тунели, тайни помещения и древни храмове. Всяка следваща цивилизация в района е строила върху основите положени от предходната, като резултатът е най-големият пещерен комплекс в света изграден от хора.

Пейзажът на Кападокия е пустинен, с естествени скални образувания, наподобяващи кули. От разстояние може да изглежда пусто, но колкото повече се приближаваме, толкова повече започват да се отличават пътеките между отделните скални кули и прецизно издълбаните в тях домове.

подземен градСнимка: www.geckosadventures.com

Учените са на мнение, че невероятните скални образувания са в следствие на мощни вулканични изригвания преди милиони години, като вятърът оформил днешния им вид.

Това обаче, което е истински впечатляващо в този район са подземните градове Деринкую и Каймаклъ.

Деринкую е издълбан на 11 нива под земята, има над 600 входа, километри тунели, свързващи го с останалите подземни градове. И като се казва град се има предвид истински град – със спални помещения, конюшни, кладенци, водни резервоари, места за готвене, вентилационни шахти, обществени помещения, бани и гробници. Този град не е единствен. Открити са около 40 града и 200 села, като всички са издълбани под земята.

подземен град в турцияСнимка: www.look4ward.co.uk

Археолозите са на мнение, че хората не са живеели постоянно под земята, а по-скоро са използвали подземията в случай на опасност. За това свидетелстват и множеството открити капани, на които могат да се натъкнат преминаващи войски по повърхността. В случай, че врагът успее да проникне в подземията, древните хора са се погрижили да останат в безопасност. На много места има тежки каменни прегради, които могат да бъдат отваряни и затваряни само от едната страна. Коридорите са тесни, за да принудят натрапниците да влизат един по един.

кападокияСнимка: cappadociaballoonflights.com

Не се знае точно кога е започнало изграждането на градовете. Някои предполагат, че хетите са започнали да копаят подземията около 1200 години преди Новата ера, други са на мнение, че комплексът е много по-древен.

КаймаклъСнимка: www.peraair.com

Кападокия има дълга история, започваща хиляди години преди Новата ера. Открити са глинени съдове и инструменти от Неолита (от 7000 до 4000 години преди Новата ера). Наблизо е открит и древният град Канеш, за който се смята, че е бил обитаван от хетите, а след това и от асирийците (от 3000 до 1200 години преди Новата ера). В района има открити хиляди изписани глинени плочки, за които се смята, че са най-древното писание откривано в Турция.

ДеринкуюСнимка: imagesvc.timeincapp.com

Вярва се, че ранните християни са прокопали много от тунелите през първите векове от Новата ера, за да могат да се укриват от настъпващите арабски народи.

подземен град Деринкую в турцияСнимка: wikimedia.org

Регионът на Кападокия ни показва изобретателността и творчеството на древните хора, които с цел да се предпазят са създали паметник, устояващ на времето и войните.