Подземните градове в Кападокия, Турция – инженерно чудо!

Регионът на Кападокия в Централна Турция е дом на един от най-впечатляващите пейзажи в света – дълбоки долини и изгарящи скални образувания обсипани с домове, параклиси, гробници, храмове и цели подземни градове издълбани в скалите и земята.

Градове, империи и религии са се появявали и изчезвали около този древен подземен комплекс и все пак той е устоял на времето и е обитаван и до днес. През годините хети, персиици, Александър Велики, Рим, Византийската империя, Османската империя и Турция са управлявали този невероятен регион в Централна Анатолия.

Кападокия

Районът Кападокия покрива площ от около 150 квадратни километра, като включва близо 200 подземни села, скрити тунели, тайни помещения и древни храмове. Всяка следваща цивилизация в района е строила върху основите положени от предходната, като резултатът е най-големият пещерен комплекс в света изграден от хора!

Пейзажът на Кападокия е пустинен, с естествени скални образувания, наподобяващи кули. От разстояние може да изглежда пусто, но колкото повече се приближаваме, толкова повече започват да се отличават пътеките между отделните скални кули и прецизно издълбаните в тях домове.

Учените са на мнение, че невероятните скални образувания са в следствие на мощни вулканични изригвания преди милиони години, като вятърът оформил днешния им вид.

Това обаче, което е истински впечатляващо в този район са подземните градове Деринкую и Каймаклъ.

Деринкую е издълбан на 11 нива под земята, има над 600 входа, километри тунели, свързващи го с останалите подземни градове. И като се казва град се има предвид истински град – със спални помещения, конюшни, кладенци, водни резервоари, места за готвене, вентилационни шахти, обществени помещения, бани и гробници. Този град не е единствен. Открити са около 40 града и 200 села, като всички са издълбани под земята.

подземни градове в Кападокия

Археолозите са на мнение, че хората не са живеели постоянно под земята, а по-скоро са използвали подземията в случай на опасност. За това свидетелстват и множеството открити капани, на които могат да се натъкнат преминаващи войски по повърхността. В случай, че врагът успее да проникне в подземията, древните хора се погрижили да останат в безопасност. На много места има тежки каменни прегради, които могат да бъдат отваряни и затваряни само от едната страна. Коридорите са тесни, за да принудят натрапниците да влизат един по един.

древен подземен градСнимка: commons.wikimedia.org Автор: © Nevit Dilmen (CC BY-SA 3.0)

Не се знае точно кога е започнало изграждането на градовете. Някои предполагат, че хетите започнали да копаят подземията около 1200 години преди Новата ера, други са на мнение, че комплексът е много по-древен.

Кападокия има дълга история, започваща хиляди години преди Новата ера. Открити са глинени съдове и инструменти от Неолита (от 7000 до 4000 години преди Новата ера). Наблизо е открит и древният град Канеш, за който се смята, че бил обитаван от хетите, а след това и от асирийците (от 3000 до 1200 години преди Новата ера). В района има намерени хиляди изписани глинени плочки, за които се смята, че са най-древното писание откривано в Турция.

град под земята КападокияСнимка: commons.wikimedia.org Автор: MusikAnimal (CC BY-SA 4.0)

Вярва се, че ранните християни са прокопали много от тунелите през първите векове от Новата ера, за да могат да се укриват от настъпващите арабски народи.

Регионът на Кападокия ни показва изобретателността и творчеството на древните хора, които с цел да се предпазят са създали паметник, устояващ на времето и войните.