Подземният град Кубър Педи – скритото чудо на Австралия

В Австралия има много скрити чудеса и едно от тях е Кубър Педи. На пръв поглед градът не изглежда особено привлекателен. Няма вода или зеленина, само прах, жега, прах, мухи и пак прах. Но историята за него не приключва дотук. Всъщност в австралийското градче живеят около 3500 души, като 80 процента от тях са под земята. Изглежда, че подземните градове не са били характерни само за миналото!

град под земята Австралия

град Кубър Педи

Историята на града може да бъде проследена до далечната 1915 година, когато тук били открити големи залежи на опал. Не след дълго започва и добивът на скъпоценния камък. Първоначално миньорите построили домовете си над земята. Но те така и не се приспособили към голямата температурна разлика (от 51 градуса по Целзий през деня до под нулата вечерта). Поради тази причина те изкопали подземия, в които заживели и така се поставило началото на Кубър Педи. Според уебсайта на града, той бил изкопан по традиционния начин – с кирки и лопати!

Миньорският град е известен още и като ‘световната столица на опала’. Разбира се, добивни мини има и в други съседни градове, но в този подземен град са открити най-големите залежи не само в Австралия, но и в целия свят. Според доклад публикуван през 2016 година около 70 процента от световното предлагане на опал се дължи на него.

В превод от аборигенски език името на града означава ‘бял човек в дупка’. Градът се намира в Южна Австралия, на около 850 километра северозападно от град Аделаида. В него има църкви, музеи, художествени галерии, бар и дори хотели за тези, които искат са усетят какво е да живееш под земята. В града могат да се похвалят и с голф игрище, но то е над земята.

подземен град в АвстралияСнимки: www.sbs.com.au

Жителите на Кубър Педи не са лишени от нищо и използват всички удобства характерни за надземните домове. Тук може да срещнете представители на 45 различни националности, което от своя страна го превръща в една от най-разнообразните етнически общности на континента!