Подземната мрежа от тунели в провинцията Ку Чи, Виетнам

По време на войната във Виетнам, хиляди хора в провинцията Ку Чи живеели в огромна мрежа от подземни тунели. Те били използвани и от партизаните от Виет Конг. Тунелите също така били използвани като комуникационни пътища, като път за доставка на запаси и боеприпаси, болници, складове и жилища. Мрежата изиграла важна роля в съпротивата на Виет Конг срещу американските сили, като помага на Северен Виетнам в крайна сметка да спечели войната.

Системата от тунели в Ку Чи е изграждана в продължение на 25 години, като започва през 40-те години на 20-ти век, през войната с Франция. В началото тунелите се използвали като средство за комуникация между отделните села и за избягване на френските военни сили. В края на 50-те години, с навлизането на американците на територията на Виетнам, старите тунели били поправени и били изградени нови.

мрежа от подземни тунелиСнимка: vietnamvisa.com

Тунелите, разпростиращи се между селата, някои дори преминаващи под американски бази, не били използвани само като укритие за партизаните. Скрити в земята под разрушените села, в тунелите имало училища, храмове и жилища. Дори имало и театри, където се играели пиеси и се пеели песни.

Но животът под земята не бил лесен. Въздухът, водата и храната били оскъдни, а тунелите приютявали не само хора, а и мравки, отровни стоножки, скорпиони, паяци и гризачи. През повечето време партизаните били в тунелите, прекарвайки времето си в работа или почивка. Излизали предимно през нощта, за да се запасят с провизии или да нападнат вражески лагер. По време на бомбардировки или когато има движение на американски войски, хората в тунелите прекарвали дни наред под земята, без да могат да излязат на повърхността. Между тях върлували и болести, като се счита, че маларията е на второ място по взети жертви след битките с вражеските сили.

По време на цялата война, подземната мрежа от тунели се оказала изключително голямо препятствие за американските военни сили. Те се опитвали по различни начини да противодействат на системата, но всеки път търпели провали. Опустошили оризови насаждения, разровили големи райони, съборили цели села, дори опитали с химически дефолианти*, за да открият входовете на тунелите, но успехите им били спорадични.

химически дефолианти* – химически прах или спрей, който унищожава зелената маса на растенията.

войната във ВиетнамСнимка: www.amusingplanet.com

Неспособни да се справят с партизаните, използващи подземната мрежа, американците изпратили хора, наречени ‘тунелни плъхове’. Въоръжени само с пистолет, нож, фенерче и късо въже, ‘тунелните плъхове’ влизали в подземията сами и се придвижвали метър по метър, оглеждайки се внимателно за капани, тъй като тунелите били малко по-широки от човек. Веднага след входа на някои от тях имало вертикално спускане на около 2 метра дълбочина, след което тунелът правел завой отново нагоре и след около метър ставал хоризонтален. Специфичната извивка се правела, за да предотврати евентуално наводняване или навлизането на газ в тунелите.

система от тунели ВиетнамСнимка: www.amusingplanet.com

Тунелните плъхове’ нямали голям успех, което принудило американците да използват кучета, специално обучени за целта. Партизаните използвали хитър трик, с който направили ползата от кучетата нулева. Те започнали да се къпят с американски сапун и кучетата не ги различавали от американците. Заловените американци, държани в плен в тунелите, обърквали още повече четириногите.

До края на войната американците така и не успели да се справят с подземната мрежа от тунели във виетнамската провинция Ку Чи. Днес 120-километровият подземен комплекс е превърнат във военен мемориал и е посещаван от хиляди туристи всяка година. Достъпът е позволен в горните части на тунелите, като част от тях са реставрирани и разширени с цел безопасност. На много места е поставено осветление, като са възстановени различни помещения по начина, по който са изглеждали по време на войната.