Концертна зала, футболно игрище и църква под земята?

Преди около 250 милиона години част от Украйна била под плитък океан. Но когато той пресъхнал се разкрили огромните солни находища, които били заровени отдолу в резултат на процесите в земната кора. Солните залежи се намират под малкото градче Соледар (в превод от украински език означава подарък от сол).

подземие

подземия

подземни галерии

В дълъг период от време този район бил известен със солните си извори образувани от разтварянето на подземните солни отлагания в подпочвената вода. Местните добивали сол от 16-ти век, без дори да подозират за залежите скрити в земята. С цел да се изпари водата и да остане само солта, хората в миналото са пресипвали част от нея върху огромни плочи, а под тях палели огън. Но този процес изисквал големи количества дървесина и не след дълго териториите на юг от град Соледар били обезлесени.

През 18-ти век дървата били заменени с въглища, но добивът на сол оставал все така малък. Едва в края на 19-ти век подземните солни находища били открити, а през 1881 година се извършва и първият добив в индустриален мащаб.

След повече от 100 години минно дело са се образували огромни подземия свързани по между си на цели 300 метра под повърхността! Те са толкова големи, че една от камерите днес се използва като концертна зала, а друга като футболно игрище. Има дори подземна църква за миньорите и кафене за туристите, а по стените могат да се видят множество скулптури и релефи.

концертна зала под земята

футболно игрище под земята

Част от подземията се използват като санаториум. Смята се, че хладният и сух въздух, съдържащ малки количества солен прах, има терапевтичен ефект. Също така мястото е изключително подходящо и за хора с алергии, респираторни и кожни заболявания.

църква под земята

кафене под земята

санаториум под земятаСнимки: www.amusingplanet.com