Исус Христос, молещ за закрила на хората от дълбините

Христос от бездната’ е потопена бронзова статуя на Исус Христос, оригинала на която се намира в залива на град Сан Фрутозо, Северна Италия. Но това не е единствената подобна скулптура, защото нейни отливки има и на други подводни места по света.

Италия 1954 година

Високата 2.5 метра бронзова статуя е потопена във водите на Средиземно море на 22-ри август 1954 година на приблизително 17 метра дълбочина. Скулптурата изобразява Исус Христос, молещ за закрила на хората, свързали живота си с морето и отправил поглед и ръце към небето.

подводна статуя на ХристосСнимка: www.ghiduri-turistice.info

Статуята е дело на Гуидо Галети, но е по идея на италианския водолаз Дулио Марчанте. Поставена е близо до мястото, където Дарио Гонзати, първият италианец използвал водолазна екипировка, намира смъртта си през 1947 година.

Поради нарастващата във времето корозия и множеството ракообразни покрили статуята, през 2003 година тя е извадена от водите на Средиземно море. Една от ръцете била сериозно повредена, вероятно от котва на премиващ кораб. След възстановяване на щетите, които статуята понесла във времето, тя е върната обратно на морското дъно на 17-ти юли 2004 година.

Испания 1961 година

Втората бронзова статуя на Исус Христос, за чиято изработка е използвана същата отливка като тази в Италия, се намира край бреговете на град Гранада, Испания. Тя е подарък от военноморския флот на Генуа и е поставена там в памет на екипажа, загинал при потъването на италианския пътнически кораб Бианка. Статуята на Исус Христос е потопена във водите на Алборанско море на 22-ри октомври 1961 година.

подводна статуя на Исус ХристосСнимка: wedivetoo.com

САЩ 1965 година

На 25-ти август 1965 година третата бронзова статуя на Исус Христос е потопена на дълбочина от около 7.6 метра край бреговете на град Ларго, щата Флорида. За нейната изработка също е използвана отливката на статуята от Италия. Скулптурата във водите на Атлантическия океан тежи приблизително 260 килограма, а бетонната основа, за която е закрепена около 9 тона.

подводна скулптура на ХристосСнимка: 2fla.com