Исус Христос, молещ за закрила на хората от дълбините

Христос от бездната’ е потопена бронзова статуя на Исус Христос, оригинала на която се намира в залива на град Сан Фрутозо, Северна Италия. Но това не е единствената подобна скулптура, защото нейни отливки има и на други подводни места по света.

подводна статуя на Исус ХристосСнимка: commons.wikimedia.org Автор: 巫迪文 (CC BY 3.0)

  • Италия 1954 година – високата 2.5 метра бронзова статуя е потопена във водите на Средиземно море на 22-ри август 1954 година на приблизително 17 метра дълбочина. Скулптурата изобразява Исус Христос, молещ за закрила на хората, свързали живота си с морето и отправил поглед и ръце към небето.

    Статуята е дело на Гуидо Галети, но е по идея на италианския водолаз Дулио Марчанте. Поставена е близо до мястото, където Дарио Гонзати, първият италианец използвал водолазна екипировка, намира смъртта си през 1947 година.

    Поради нарастващата във времето корозия и множеството ракообразни покрили статуята, през 2003 година тя е извадена от водите на Средиземно море. Една от ръцете била сериозно повредена, вероятно от котва на премиващ кораб. След възстановяване на щетите, които статуята понесла във времето, тя била върната обратно на морското дъно на 17-ти юли 2004 година.

  • Испания 1961 година – втората бронзова статуя на Исус Христос, за чиято изработка е използвана същата отливка като тази в Италия, се намира край бреговете на град Гранада, Испания. Тя е подарък от военноморския флот на Генуа и е поставена там в памет на екипажа, загинал при потъването на италианския пътнически кораб Бианка. Статуята на Исус Христос е потопена във водите на Алборанско море на 22-ри октомври 1961 година.

    подводна скулптура на ХристосСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Sebastian Carlosena (CC BY-SA 3.0)

  • САЩ 1965 година – на 25-ти август 1965 година третата бронзова статуя на Исус Христос е потопена на дълбочина от около 7.6 метра край бреговете на град Ларго, щата Флорида. За нейната изработка също е използвана отливката на статуята от Италия. Скулптурата във водите на Атлантическия океан тежи приблизително 260 килограма, а бетонната основа, за която е закрепена около 9 тона.