Атлантико – подводният музей край бреговете на остров Лансароте

Край бреговете на испанския остров Лансароте (най-източният от Канарските острови и с площ около 845 квадратни километра) се намира Атлантико – първият подводен музей за съвременното изкуство в Европа. Разположен е на дълбочина от 12 до 14 метра, а скулптурите (около 300 на брой) в него са дело на британския артист Джейсън деКер Тейлър. Негови творби могат да бъдат видени в град Канкун, Мексико и на остров Гренада, Карибско море.
В музея има две различни арт инсталации:

Рубикон – състои се от 35 статуи на хора, вървящи към голяма порта (дълга 30 метра и висока около 4 метра). Някои от тях гледат към телефоните си или надолу, а други нагоре – към необятните води на океана.

подводни скултури

скултури под вода

подводен музей

подводен музей край Испания

подводен музей край Канарските острови

– втората инсталация се нарича Салът на Лампедуза и представя кризата със сирийските бежанци, видяна през очите на автора. Арт инсталацията се състои от лодка пълна с бежанци, търсещи помощ.

подводна арт инсталация

подводни арт инсталации

първият подводен музей в Европа

подводни арт инсталации в Европа

подводни арт инсталации край Канарските островиСнимки: www.amusingplanet.com

Характерно за Тейлър е, че винаги търси пусти места, в които да представи творбите си. За направата на скулптурите е използвал материали, безвредни за околната среда. Статуите са проектирани така, че да останат стотици години под вода без да се наруши целостта им. Авторът вярва, че с времето подводният живот ще погълне музея, трансформирайки го в изкуствен риф. По този начин скулпторът иска да покаже неразривната връзка между човека и природата.

Музеят отваря врати през януари 2017 година и от тогава хиляди хора са го посетили. За да го разгледате не е необходимо да се гмуркате във водата, защото има туристически лодки със стъклени дъна.