Подводният ‘път’ край Бимини – част от изгубената Атлантида?

Мистерията около Атлантида е вдъхновила много писатели, кинорежисьори, учени, и авантюристи през годините. Днес това, което привлича вниманието на мнозина е подводният ‘път’ открит недалеч от островите Бимини, част от Бахамите.

подводен път

През далечната 1968 година светът научава за него по случайност. По пътя към дома, американски пилот прелита над островите Бимини и забелязва странни образувания в сините води. Той незабавно информирал местните журналисти и не след дълго там се стекли стотици хора.

подводен път край Бимини

На дълбочина от 3 до 9 метра под водата, археологът Менсън Валънтайн от Природонаучния музей в Маями, открива огромни каменни плочи. Подредбата им наподобява път, а след направени измервания се установило, че той е широк 90 метра и дълъг около 500 метра. ‘Пътят’ е заобиколен от разнообразни по форма и големина конструкции. Любопитен факт е, че местните хора от години знаели за него.

подводен път край Бахамите

След като пресата направила мястото известно, стотици изследователи и авантюристи го посетили с надеждата да разберат дали не е част от изгубената Атлантида. Освен ‘пътя’, водолазите открили също долмени, павирани участъци и дори постройка, наподобяваща храм.

каменни руини край Бимини

Властите разрешили част от подводните останки да бъдат изкарани на повърхността, където да бъдат изследвани. Резултатът бил повече от впечатляващ, защото учените датирали каменните плочи, изграждащи ‘пътя’, на около 14 000 години. Нещо повече, според писанията на древногръцкия философ и математик Платон, това е времето, в което Атлантида е изчезнала. Съставът на каменните плочи показва, че са били оформени на сушата, а в последствие потъват във водите на океана.

Провеждат се няколко радиовъглеродни анализа, в резултат на които учените установяват, че камък от една от изследваните подводни структури е два пъти по-стар от всички останали. Съществуват различни теории, обясняващи появата на каменните останки на дъното на океана:

  • според една от теориите, те са дело на извънземни, а не на хора.

  • според друга, подводните камъни са естествено образувание, а не в резултат от човешка дейност. Формата се получила от подводни вулканични изригвания.

  • трета теория обяснява, че каменните плочи всъщност са баласта*, изхвърляна от корабите. Факт е, че в миналото хората са използвали огромни камъни с подобна цел. Но ако това е вярно, то поне 100 кораба са изхвърлили допълнителния си товар в тази част на Бахамите. Това от своя страна повдига известни съмнения доколко е правдоподобна тази теория.

    баласта* – допълнителен товар с помощта, на който обикновено се придава устойчивост на самолети и водни превозни средства.

каменни руини край БахамитеСнимки: tripfreakz.com

Изследването на ‘пътя’ и руините около него е затруднено от подводните течения и белите акули, обитаващи водите в района. Правителството на островната държава спонсорира работата на водолази, археолози и учени, които в последствие да ни дадат повече информация за подводния ‘път’ и структурите около него.