Погребалният комплекс Хуака Рахада на цивилизацията моче

През 1987 година, в комплекса Хуака Рахада в Сипан, са открити едни от най-интересните гробници в Северно Перу. Според археолозите те предхождат инките с около 1000 години. Почти целият комплекс е осеян с гробници, но без съмнение тази, която изпъква сред останалите е на владетелят на Сипан, войн-свещеник, погребан заедно с невъобразими съкровища. Предполага се, че гробницата принадлежи на малко познатата цивилизация моче.

Компютърна възстановка на комплекса Хуака Рахадацивилизацията мочеСнимка: www.ancient-origins.net

Моче е цивилизация предхождаща инките, която управлявала земите на Северно Перу преди около 2000 години. Те изграждали пирамиди от милиони глинени блокове и създали обширна система от акведукти, която им позволявала да напояват посевите си в сравнително сухите земи. Те също така били много вещи в металообработването, позлатяването и запояването, за което говорят множеството скъпоценности открити от този период.

Като цяло цивилизацията моче е слабо позната, тъй като те не оставили никаква писменост, която да помогне за опознаването на културата и традициите им. Въпреки това, откритите стенописи, керамични артефакти, както и храмовете и гробниците като тези в Хуака Рахада ни позволяват да надникнем в техния свят и да придобием бегла представа за културата и вярванията им.

Комплексът Хуака Рахада е открит от археолога Уолтър Алва и съпругата му Сузана Менесес, след като дочули слухове, че хора живеещи в този регион намирали различни артефакти. С помощта на местната полиция, Уолтър и Сузана започнали разкопки в региона. Не след дълго те се натъкнали на първия погребален комплекс, непокътнат в продължение на почти 2000 години. Уникалното в тази находка е, че не била ограбена от испанските конкистадори, както повечето от монументите останали от империята на инките.

Комплексът Хуака Рахада

Хуакас, към който спада и Хуака Рахада, са структури свързани с различните видове отдаване на почит към боговете и ритуали на древните цивилизации в Андите. Самото име Хуака се свързва с отличаващи се природни образувания или изградени монументи. Има ги по територията на цяло Перу, като обикновено са изградени върху свещени пътища, които от своя страна са съобразени с различни съзвездия, играещи важна роля във вярванията на съответната култура.

Хуака Рахада по време на разкопкитепогребален комплекс Хуака РахадаСнимка: www.ancient-origins.net

Хуака Рахада, което означава ‘Разделена Хуака’, се състои от две пирамиди, изградени от глинени блокове. Едната е с височина от 35 метра, а другата 37 метра, като и под двете има изградена широка платформа.

древни пирамиди ПеруСнимка: www.ancient-origins.net

За по-старата пирамида се вярва, че е изградена през 3-век от Новата ера от народа моче, който обитавал тези земи в периода от 1-ви до 7-ми век. За втората пирамида се смята, че е издигната от друга култура, предшестваща инките.

След повече от две десетилетия разкопки, археолозите открили 19 гробници, но са на мнение, че първоначалното предназначение на монумента не било мавзолей, а по-скоро свещен и политически център на региона. В непосредствена близост до Хуака Рахада са намерени други 28 хуакас, които били използвани в различни ритуали и свещени церемонии.

Малко след началото на разкопките, археолозите открили огромно хранилище с 1137 керамични съда, които покривали останките на мъж в седнала позиция, носещ меден шлем и щит. Това веднага се сторило необичайно на археолозите, тъй като при всички до този момент открити гробници на моче, покойниците били полагани легнали по гръб. Друго необикновено за въпросната гробница е, че краката на покойника били ампутирани, като учените не знаят дали това се случило след настъпването на смъртта или преди това.

Хуака Рахада ПеруСнимка: www.aracari.com

Археолозите го нарекли ‘Пазителят’, тъй като предположили, че бил поставен в седнала позиция, за да бъде нещо като стража, а краката му били ампутирани, за да не напуска поста си. На по-късен етап учените установили, че седящият мъж всъщност наистина бил пазач – стражата на гробницата на владетеля на Сипан.