Племето догон и ‘малките червени хора’ в Мали, Западна Африка

В централните части на Мали, на около 90 километра източно от град Мопти, се издига висока пясъчна скала над полупустинния терен, върху която има голямо плато. Позната като Стената Бандиагара тази скала се простира на около 150 километра. По протежението ѝ се намират така наречените древни селища Бандиагара, които са считани за едни от най-впечатляващите забележителности в Западна Африка, поради геоложките и археологическите си особености.

Селищата Бандиагара са основани приблизително преди около 2000 години от племената телем. През последните 500 години са дом на етническата група догон. Преди да се преместят в този район от родните си земи далеч на югозапад, териториите на днешна Гана и Буркина Фасо, догоните били нападани от съседните племена. Мъже, жени и деца били залавяни и продавани като роби.

Стената БандиагараСтената БандиагараСнимка: www.moxon.net

Около 15-ти век догоните започнали да се преселват в района на скалата Бандиагара, като се установили в подножието ѝ, възползвайки се от естествената ѝ защита срещу потенциални нашественици. Но когато пристигнали мястото вече било населено от така наречените ‘малки червени хора’ – пигмейските племена телем. Те били изградили жилищата си в подножието на скалите, а по-високо били изкопали пещери, които използвали като погребални помещения. Почти невъзможните за достигане, на пръв поглед, пещери в скалите накарали догоните да помислят, че хората от племето телем могат да летят.

Първоначално догоните и ‘малките червени хора’ съжителствали, но постепенно местните били изтласкани, като накрая изчезнали. Вярва се, че телем или се смесили с догоните или се преселили в земите на Буркина Фасо. Но много от жилищата им оцелели векове наред, като някои от тях могат да се видят и до днес. Някои от постройките все още се обитават от догони.

Разбира се догоните донесли със себе си и своята култура, изкуство и традиции. Те са силно вярващ народ, обожествяващ същества наречени близнаците Нумо, за които се говори или като за Великата змия или като за Бога на водата. Те имат същото така и характерни танци с маски, които се изпълняват в чест на боговете им, собствен език, календарна система и значителни астрономически познания. Характерно за строителството им са строго определените роли на различните сгради. Имат такива предназначени само за мъже, само за жени, както и изключително добре изолирани от метеорологичните условия хранилища за реколта със заострени покриви и вдигнати на дървени подпори.

хранилища за реколтапигмейски племена антропологияСнимка: www.amusingplanet.com

Първоначално догоните се заселили в най-югозападните части на Бандиагара. С времето те постепенно се измествали на север по платото и на югоизток в равнините Сено-Гондо. Днес земите на догоните заемат около 4000 квадратни километра и включват почти 300 села, разпръснати по протежението на Стената Бандиагара. Селищата им са разположени или върху платото на ръба на скалите или в подножието им, където са били племената телем.

древни сгради Мали Западна АфрикаСнимка: www.amusingplanet.com

Любопитен факт е, че до 30-те години на 20-ти век догоните не били познати на света извън Западна Африка. Тогава млад антрополог от Франция, Марсел Гриол, прекарал 15 години в тази част на континента. След години опити да разпита старейшините на племената догон за техните вярвания и култура, късметът му най-накрая се усмихнал. Ловец на име Оготемели се съгласил да говори с Гриол и да разкаже за своята култура. По-късно френският антрополог написал книгата ‘Разговори с Оготемели’, която разказвала за приключенията му в Западна Африка, като променила схващанията на учените за племената от тази част на света.

И до ден днешен селищата на догоните привличат хиляди туристи от цял свят!