Планината Немрут и царство Комагена в днешна Турция

Планината Немрут се намира в земите на днешна Източна Турция, близо до град Адъяман. На това място, през 162 година преди Новата ера, е формирано независимото царство Комагена. Това е период, в който Селевкидската империя* започнала да се разпада и отделните провинции да се провъзгласяват за независими. Върхът на планината е дом на древен комплекс, издигнат от четвъртия и може би най-известен владетел на Комагена – Антиох I.

Селевкидска империя* – основана от Селевк I Никатор след смъртта на Александър Македонски.

руини царство Комагена

Антиох I управлявал Комагена от 70 до 36 година преди Новата ера. За него се смята, че бил потомък на Александър Велики по майчина линия и на цар Дарий по бащина. Той твърдял, че има специална връзка с боговете, може би с цел да бъде боготворен след смъртта си.

Антиох I също така се интересувал от различни науки и в частност от астрология. Той наредил изграждането на светилище на върха на планината Немрут, където хората биха идвали да му се кланят като на бог. Мястото не е избрано случайно. С надморска височина от 2100 метра, то е най-високата точка от Комагена, което е символ на близостта му с боговете. Също така разположението му предполага, че светилището може да бъде видяно от цялото царство, тъй като се издига значително над околните земи.

Самият комплекс на върха е открит през 1881 година от немския инженер Карл Пухщайн. Археологически разкопки продължават да се извършват и до днес, но мястото е трудно достижимо. На върха на планината има изградена пирамида, за която се смята, че е гробницата на Антиох I. Според проучванията нейното строителството  е започнато през 62-ра година преди Новата ера, но не се знае колко време продължило. Пирамидата е с височина от 50 метра, а диаметърът при основата ѝ е почти 150 метра. Около нея има изградени три тераси – източна, западна и северна. Както повечето древни монументи и този изисквал нечовешки усилия, за да бъде издигнат. Но културното послание на Немрут към света го отличава от останалите древни структури.

Антиох I наричал планинския връх ‘hierothesion’, което в превод от древногръцки означава ‘свещено място’. На източната тераса е издигната редица от 5 каменни статуи, всяка с височина от 9 метра. От двете им страни стоят техните ‘пазителите’ – статуи на лъв и орел.

По гравираните надписи в основата на каменните монументи се разбира, че това е самият Антиох I в компанията на четири гръцки и персийски богове. Учените не са сигурни защо, но главите на статуите в момента са на земята, като предполагат, че земетресенията в района са една от причините за това. Чертите на лицата са в гръцки стил, а косите им в персийски. Дори и паднали на земята, главите на статуите са впечатляващи.

древни останки Немрут

Древното светилище крие редица тайни. Не се знае дали в пирамидата наистина е положено тялото на Антиох I, тъй като при опит да се достигне до вътрешността на пирамидата, част от тунела се срутил и археолозите трябвало да прекратят проучването. Въпреки това при разкопките на върха, експертите открили няколко впечатляващи находки.

Една от тях е гигантски надпис на гръцки език с размери 7 на 3 метра. Той гласи, че ‘бог Митридат е баща на Антиох I и всички поданици трябва да му се кланят’. В близост до надписа археолозите открили 4-метров барелеф, изобразяващ двама мъже – единият облечен с дрехи, съчетаващи гръцки и персийски мотиви, а другият без никакви. Това според археолозите е изображение на срещата на Антиох I с бог Митридат.

царство Комагена

Интересно е, че историята на това малко царство не е проучена много задълбочено, но историците са на мнение, че изкуството не било една от силните черти на Комагена. Въпреки това те изградили нещо уникално по рода си, което ни удивлява и до днес!