Уран – първата планета открита с помощта на телескоп!

Уран е седмата по отдалеченост от звездата ни планета. Екваториалният ѝ диаметър е 51 118 километра (4 пъти повече от този на Земята), което я поставя на трето място по този показател спрямо всички останали планети в Слънчевата система, като пред нея се намират само Юпитер и Сатурн.

Уран е един от общо четирите газови гиганта в Слънчевата система (останалите три са Сатурн, Юпитер и Нептун). Тук следва да отбележим, че поради преобладаващото количество на лед и скали Уран и Нептун се определят като ледени гиганти, а Сатурн и Юпитер съответно като газови.

планети Слънчева системаСнимка: pixabay.com Автор: Comfreak

Уран е открит на 13-ти март 1781 година от английския астроном и композитор Уилям Хершел, живял в периода 1738-1822 година. Интересното е, че я намира напълно случайно и то с помощта на собственоръчно направен телескоп. Всъщност това е първата планета, открита с подобен уред за наблюдение! Първоначално Хершел смятал Уран за звезда и в чест на тогавашния крал на Англия – Джордж III (1738-1820 година), я нарича на него – ‘Звездата на Джордж’. Но името не се използвало извън пределите на Англия и по предложение на френския астроном Жером Лаланд (1732-1807 година) името е променено на откривателя ѝ – Хершел. Тъй като и това име не получава широка приемственост то бива сменено. Последното предложение идва от немския астроном Йохан Боде (1747-1826 година) – Уран*, името с което е позната и в наши дни.

Уран* – планетата е кръстена на древногръцкия бог Уран, считан за първия владетел на Вселената и създател на Слънчевата система.

Интересно е, че с минималната си температура от -225 градуса по Целзий атмосферата на Уран е най-студената спрямо тези на всички останали планети в Слънчевата система. Състои се предимно от водород (83 процента) и хелий (15 процента), а останалите 2 процента се поделят между метан, амоняк, етан, ацетилен, въглероден оксид и сероводород.

Когато говорим за планета с пръстени, обикновено се досещаме за Сатурн. Макар и не така добре изразени Уран също има свои пръстени. Те са фини и са изградени от частици с диаметър не по-голям от 10 метра, което за мащаба на Слънчевата система е микроскопично!

Юпитер и Слънчевата система

Както вече споменахме за съществуването на планетата става ясно през далечната 1781 година, но пръстените ѝ биват открити едва 196 години по-късно.

Уран има 27 спътника, изградени предимно от лед и скали. По-големите сред тях са Титания (диаметър 1578 километра), Оберон (диаметър 1523 километра), Умбриел (диаметър 1168 километра) и Ариел (диаметър 1156 километра). За сравнение този на Луната е 3474 километра.

Уран и ЗемятаУран и Земята

Няколко любопитни сравнения между Уран и Земята:

  • Уран е толкова голям, че в него могат да се поберат цели 63 планети с размерите на Земята.
  • площта му е 8 083 079 690 квадратни километра, а тази на Земята 510 064 472 квадратни километра или близо 16 пъти по-голяма.
  • Уран прави една пълна обиколка около Слънцето за 84 години, докато на Земята това ѝ отнема 365 дни.
  • ветровете на Уран могат да развият максимална скорост от около 900 километра в час, а тези на Земята до 450 километра в час.
  • гравитацията му е 90 процента от земната. Това означава, че ако даден предмет тежи 1 килограм на планетата ни, то същият би бил с тегло от 900 грама на Уран.

До този момент само един космически апарат е изследвал планетата – ‘Вояджър 2’. На 24-ти януари 1986 година той се приближава максимално до планетата, като дистанцията помежду им тогава била малко над 80 000 километра. Докато се намирал близо до Уран, апаратът изучавал пръстените, спътниците и атмосферата на планетата.