Меркурий – най-близката планета до Слънцето, но не и най-горещата!

Меркурий е планетата, която се намира най-близо до Слънцето и точно поради тази причина е труднозабележима. Би могла да се наблюдава преди изгрев, след залез или по време на пълно слънчево затъмнение. Въпреки че е най-малката планета в Слънчевата система тя е сред петте, които могат да се видят от Земята с просто око. Останалите 4 са Сатурн, Юпитер, Марс и Венера.

Меркурий планета

Екваториалният диаметър на Меркурий е 4 879 километра или приблизително 38 процента от този на Земята. Ето и още няколко любопитни сравнения между двете планети:

  • Меркурий се намира на разстояние от 57 910 000 километра от Слънцето, а планетата ни е 2.6 пъти по-далече – 149 600 000 километра.
  • в Земята биха могли да се поберат изцяло 17 планети с размерите на Меркурий.
  • площта на Меркурий (74 797 000 квадратни километра) е около 6.8 пъти по-малка от този на планетата ни (510 064 472 квадратни километра).
  • Меркурий има слабо магнитно поле, чиято сила се равнява на около 1 процент от това на Земята.
  • гравитацията му е едва 38 процента от земната. Това означава, че ако даден предмет тежи 1 килограм на планетата ни, то същият би бил с тегло от 380 грама на Меркурий.

Атмосферата на Меркурий е силно разредена. Тя се състои предимно от калий (31.7 процента), натрий (24.9 процента) и кислород (15.1 процента), като останалите 28.3 процента се поделят между аргон, хелий, азот, въглероден диоксид, водна пара и водород.

Друг любопитен факт е, че на Меркурий са му нужни 88 земни дни, за да направи една обиколка около Слънцето, а за 176 земни дни (времето, в което прави 2 обиколки) се завърта едва 3 пъти около оста си!

Независимо от това, че се намира най-близо до звездата ни, Меркурий не е най-горещата планета! По този показател тя бива изпреварена от следващата по отдалеченост планета от Слънцето – Венера. През деня температурата на повърхността на Меркурий достига до около 440 градуса по Целзий, но тъй като атмосферата е много разредена, тя не може да задържи топлината и през нощта градусите падат до -170.

най-малката планета в Слънчевата система

Повърхността на Меркурий е безплодна и скалиста, покрита с равнини и множество кратери. Характерни тук са дългите в продължение на стотици километри скални откоси.

Интересното е, че няма друга планета в Слънчевата система, която да има повече кратери от Меркурий. Според астрономите те са резултат от сблъсъци с астероиди и комети, като много от тях дори носят имената на световноизвестни писатели и артисти. Учените са на мнение, че преди около 4 милиарда години огромен астероид ударил планетата, образувайки басейна ‘Калорис’ – кратер с внушителните 1525 километра ширина. Той е толкова голям, че в него изцяло може да се побере американският щат Тексас, който със своите 695 662 квадратни километра площ се нарежда на второ място по този показател в САЩ. Експертите са на мнение, че за образуването на този кратер, астероидът е бил широк поне 100 километра.

Ядрото на Меркурий е от метал. То е толкова голямо, че заема близо 42 процента от обема на планетата. Интересното при него е, че съдържа повече метал, от което и да било друго ядро на планета от Слънчевата система!

най-близката планета до СлънцетоСнимки: solarsystem.nasa.gov

До този момент само два космически апарата са изследвали Меркурий. Проучването е съществено затруднено поради близостта му със Слънцето:

  • Маринър 10’ го изследва в периода 1974-1975 година, като тогава успява да картографира малко под 50 процента от повърхността.
  • Месинджър’ го изследва в периода 2011-2015 година, като целта на мисията била да картографира това, което ‘Маринър 10’ не успява през 70-те години на миналия век, както и да изследва природата на магнитното поле, високата плътност, геоложката история и структурата на ядрото на планетата.

На 20-ти октомври 2018 година бе стартирана космическата мисия ‘БепиКоломбо’, като се очаква от декември 2025 година двата апарата, участващи в нея, да започнат работа. Единият ще има за задача да изследва магнитосферата, а другият да картографира повърхността.