Неизвестен планетарен обект образувал Земята и Луната!?

Преди около 4.6 милиарда години Слънчевата система се различавала съществено от тази, която познаваме днес. Много от сега познатите ни планети били в процес на формиране, наречен ‘струпване’, който представлява сливане на малки частици материя, образувайки големи такива посредством собствената си гравитация.

сблъсък между Земята и Тея

Земята, или както учените наричат ранната Земя – Гая, била един от тези планетарни обекти, обикалящи около Слънцето и нарастващи по размер, постоянно бомбандирани от астероиди. Това е период, който винаги ще остане загадка за нас, един свят с различни закони, свят, за който ние сме едно много, много далечно бъдеще.

Именно през този архаичен период учените са на мнение, че Земята се е срещнала с друг обект с подобни размери – приблизително с тези на Марс. Този мистериозен обект е наречен от учените Тея (титан от гръцката митология – майка на слънцето Хелиос и луната Селена).

планетарен сблъсък

Предполага се, че орбитата на Тея била близка до тази на Венера и именно нейното влияние я е отклонило в посока към Земята. Дълго време Тея и Земята ‘съжителствали’ в мир, докато не се намесила богинята на красотата Венера, внасяйки гравитационна нестабилност. С времето орбитата на Тея все повече и повече се доближавала до тази на Земята, докато не се стигнало до неизбежното – сблъсък между двете планети. След удара се разпръснали големи количества материя в пространството, а ядрата на двете планети се слели. От разпръснатата материя се формирали две луни с близки орбити, като на по-късен етап те също се сблъскали, образувайки Луната.

Слънчева система
приближаващи се орбити
модел на планетарен сблъсък

Проучване от 2016 година, проведено от катедрата по космически науки в университета в Лос Анджелис, сочи, че сблъсъкът може би е бил много по-силен и най-вероятно става въпрос за директен челен сблъсък. Учените подкрепили хипотезата си с детайлна компютърна симулация. Нещо повече, след проведени тестове на проби от Земята и Луната, учените стигнали до изводите, че и двете тела са изградени от еднакви по структура и състав материали.

Според експертите благодарение на този древен сблъсък Земята изглежда по начина, по който я познаваме днес. Но все пак не бива да забравяме, че това е хипотеза, крепяща се на научни предположения и компютърни симулации.