Пиранята – малкото чудовище в реките на Южна Америка

Пираните са всеядни сладководни риби, често срещани в реките на Южна Америка. Според различните източници видовото им разнообразие е между 30 и 60. Вероятно повечето хора са наясно с факта, че това е особено опасен вид риба с изключително остри зъби и голям апетит към месо. Доколкото е известно, червената пираня е най-агресивна и съответно най-опасна от всички видове в семейство Пиранови.

Пиранята не е сред едрите риби и обикновено достига дължина между 14 и 26 сантиметра, но е известно и за такива, достигащи над 40 сантиметра. Характерното при тази риба е, че женските екземпляри са по-едри от мъжките.

червена пиранячервена пираня

Пиранята се движи на пасажи, достигащи до 20-30 риби. Атакува на групи, което от своя страна ѝ позволява да ловува значително по-едри от нея животни. Безпогрешно надушва кръвта във вода и в рамките на само няколко минути стотици пирани могат да достигнат жертвата!

Пираните са способни да изядат животно с размерите на крава за не повече от 30 минути. Това е и причината да си спечелят славата на едни от най-свирепите хищници на Земята.

Хранят се с насекоми, червеи, ракообразни, риба, мърша, но не са рядкост случаите, в който нападат и едри животни, предвижващи се обикновено на стада. Вероятността за нападение се увеличава многократно, ако животното или човекът нагазил във водата има рана, защото кръвта от нея е като сигнал за пиранята и както вече споменахме от тях могат да се появят стотици за много кратко време. Хора, ставали свидетели на подобни нападения, описват как водата около жертвата буквално закипява от многото пирани, дошли да ядат.

Още от древността коренното население на южноамериканския континент почита въпросната риба. В тази връзка е известен и обичай, изпълняван от племената, обитаващи крайбрежието на Амазонка.

хищна рибаСнимка: www.mediastorehouse.com

Когато член на племе починел било традиция тялото му да се украсява с цветя и под ритъма на ритуални песни да се пусне по реката. Там за кратко време се събирали стотици пирани, а от трупа оставал скелет, който в последствие бил погребван.

Пираня в България – макар и нетипична за нашите географски ширини са известни няколко случая на пираня в страната ни:

  • през лятото на 2008 година в язовир ‘Пача бара’, намиращ се край габровското село Гергини, рибар улавя мъжка пираня с тегло от 340 грама и дължина 28 сантиметра.

  • в началото на месец септември 2009 година на баластриерите край река Тунджа до сливенското село Мечкарево рибар улавя пираня дълга цели 40 сантиметра!

  • през месец юли 2010 година в частен рибарник в благоевградско е уловена пираня с дължина от 30 сантиметра и близо 500 грама тегло.

  • през месец август 2012 година във водите на река Марица е хванат екземпляр с дължина от близо 40 сантиметра.

  • последният известен случай на уловена пираня е от лятото на 2017 година. Тогава 4-килограмова пираня от вида паку е хваната в района на остров Люляка, Русенска област.