Удивителна прилика между пирамиди в Судан и каменни блокове в Пума Пунку

Сред пясъчните хълмове на Северен Судан, или по-точно на 237 километра североизточно от столицата Хартум, се намират пирамидите в Мерое. До известна степен те наподобяват египетските, но за разлика от величествените структури издигнати в Египет, тези в Судан остават незабелязани в продължение на десетилетия.

В северните части на днешен Судан съществувало царство Куш*, като град Мерое бил негова столица от 591 година преди Христа до завладяването му през 350 година след Христа от царство Аксум.

царство Куш* – известно още като Мероитско царство. Съществувало от 1070 година преди Христа до 350 след Христа.

пирамиди в МероеСнимка: www.ancient-code.com

В чест на владетелите покрай бреговете на отдавна пресъхнала вече река били издигнати множество пирамиди. Те са с различна височина – от 5 до 30 метра. Според археолозите били изграждани между 720 година преди Христа и 350 година след Христа. Характерно в техния строеж е, че входът към тях е с Н-образна форма, както и, че са обърнати с лице на изток, за да могат да ‘посрещат’ изгрева всяка сутрин.

Според експертите пирамидите в Мерое се отличават с красиви декоративни елементи вдъхновени не само от пирамидите в Египет, но и от гръцката и римска култура. Това от своя страна ги прави безценни древни реликви и поради тази причина през 2011 година са включени в Списъка за световно и културно наследство на ЮНЕСКО.

Както вече споменахме входовете към пирамидите са с Н-образна форма, но това, което силно привлича любопитството ни е фактът, че каменни блокове със същата Н-образна форма се срещат и при друг древен обект, намиращ се на хиляди километри от Судан – археологическият комплекс Пума Пунку.

Какво представлява той?

Пума Пунку (превежда се като ‘Вратата на пумата’) е древен храмов комплекс, намиращ се на 69 километра западно от град Ла Пас, Боливия. Смята се, че е построен около 536 година след Христа или повече от 180 години след края на царство Куш в Судан. Най-големият открит камък в Пума Пунку е с дължина 7.81 метра, ширина 5.17 метра, дебелина 1.07 метра и тежи впечатляващите 131 метрични тона! До ден днешен остава загадка как камъни с подобно тегло са транспортирани от кариерите до самите строителни обекти.

Но размерите на камъните използвани в строителството на храмовия комплекс не са единственото нещо, което озадачава учените. Те все още не могат да дадат отговор на въпроса как с примитивни инструменти, древните хора успели толкова прецизно да ги изрежат и оформят така, че дори лист хартия да не може да премине между отделните каменни блокове!

камък с Н-образна форма Пума ПункуСнимка: commons.wikimedia.org Автор: Janikorpi (CC BY-SA 3.0)

Относно тези камъни от комплекса, които са с Н-образна форма остава загадка за нас по какъв начин и с какво предназначение са били издялани.

Ако сравним красиво проектираните входове на пирамидите в Судан с Н-образните блокове от Пума Пунку няма как да не забележим удивителната прилика между тях. Въпросът е как е било възможно – съвпадение или е имало външна намеса?

Интересно е как въпреки напредналата технология, с която разполагаме, откриването и изследването на подобни древни монументи повдига много повече въпроси, отколкото да дава отговори. Само времето ще покаже дали съвпадението е случайно или не, а дотогава темата остава отворена!