Судан – страната с най-много пирамиди в света!

И докато пирамидите в Египет са най-известните в света, то със сигурност не са единствените в Северна Африка. Судан е дом на може би едни от най-удивителните и древни структури на Земята – пирамидите в Мерое!

пирамиди в МероеСнимка: www.ancient-code.com

Град Мерое (от 591 година преди Христа до 350 година след Христа) е столица на царство Куш*, известно още като Мероитското царство.

царство Куш* – съществува от 1070 година преди Христа до 350 година след Христа.

Те са лесно разпознаваеми, заради H-образната форма на входовете им. Друга тяхна типична черта е, че са обърнати с лице на изток, за да могат да ‘посрещат’ изгрева всяка сутрин.

Пирамидите в Мерое са повече от 200 на брой и както отбелязват някои археолози: ‘има повече пирамиди, разположени на малка част в суданската пустиня, отколкото в цял Египет’. Любопитен факт е, че в Судан има повече пирамиди, от която и да било друга страна в света. За сравнение тези в Египет са 138.

Подобно на тези в Египет, пирамидите в Мерое също били построени, за да служат като гробници. И ако древните монументи устояли хиляди години на времето, то те биват сериозно повредени през 80-те години на 19-ти век от италианския изследовател Джузепе Ферлини, разрушил върховете на много от тях в търсене на съкровища. За съжаление не всички пирамиди са възстановени. Въпреки това и до днес те продължават да удивяват своите посетители с невероятната си архитектура.

пирамиди в СуданСнимка: www.huffingtonpost.com

Пирамидите в Мерое се намират на 237 километра североизточно от столицата Хартум. Издигнати са в чест на влателите на царство Куш и са с различна височина – от 5 до 30 метра. Според археолозите били строени между 720 година преди Христа и 350 година след Христа.

Голяма част от декоративните елементи, с които са украсени вътрешните им стени са взаймствани от египетската култура. В тях може да открием също и красиви елементи, характерни за гръцката и римска цивилизация.

Според ЮНЕСКО фактът, че тези пирамиди обединяват в себе си елементи от три различни цивилизации ги превръща в уникално и безценно културно наследство!