Пещерите Аджанта в Индия – изящна древна архитектура!

Пещерите Аджанта в Индия са едни от първите археологически обекти влезли в Списъка на ЮНЕСКО на световното културно наследство. Смята се, че са изградени в периода 2-ри век преди Новата ера до 6-ти век от Новата ера.

пещерите Аджанта в Индия

древни храмове в ИндияСнимки: www.thevintagenews.com

Пещерният комплекс се намира на север от град Аурангабад. Височината на скалите, в които са издълбани пещерите е около 75 метра и имат формата на подкова. Присъстват два типа пещери в комплекса. Първият е Вихара (превежда се като уединено място, което да посетиш) – вид будистки манастир със симетрична квадратна форма. Вторият тип са правоъгълните храмове, наречени Chaitya-Griha (буквален превод – къщата на ступата*).

ступа* – полусферична структура, приличаща на могила, в която се съхраняват свещени реликви и служи като място за медитация. Разпространена е в почти всички будистки култури.

пещерите АджантаСнимка: www.thevintagenews.com

Смята се, че будистки монаси прекарвали значително време в пещерите Аджанта през сезона на мусоните, тъй като, според вярванията им, те не трябва да пътуват през този период от годината. Времето, което прекарвали там използвали, за да рисуват и секат невероятни каменни статуи в стените на пещерите.

древна архитектураСнимка: www.thevintagenews.com

В целия комплекс има над 30 пещери, като учените са на мнение, че част от тях са развити по време на периода на династията Сатвахана, а другата по време на периода на династия Вакатака.

пещерен комплекс АджантаСнимка: www.ancient.eu

Към края на управлението на Харишена (от 475 до 500 година от Новата ера), пещерният комплекс бил изоставен, като с годините природата го погълнала.

Пещерите са открити през 1819 година, когато британският ловец Джон Смит преследвал тигър през горите на платото Декан, въпреки че комплексът Аджанта не е напускал разказите и легендите на местните хора. Начинът, по който изглеждат пещерите изключително много впечатлил Смит, което го подтикнало след това да организира експедиция до мястото придружен от археолози.

Разположение и форма на пещерите
пещерен комплекс в ИндияСнимка: www.thevintagenews.com

Освен невероятните рисунки и скулптури, в района има и няколко големи будистки могили, масивни каменни стълбове и изключително сложни каменни резби. В няколко от пещерите присъстват големи и много детайлни статуи на Буда.

Пещерите Аджанта са илюстрация на будистката философия и религиозни учения, като редица случки от живота на Буда са изобразени по стените на пещерите. Днес пещерите Аджанта са една от най-популярните туристически дестинации в Индия.