Съева дупка – една от най-красивите пещери в България

Пещерата Съева дупка (известна още като Подземната перла на България) се намира на около 24 километра от град Луковит, област Ловеч. Тя е добре осветена и обезопасена, което я прави изключително подходяща за посещение от хора от всички възрасти.

Дълга е около 250 метра и се намира на 520 метра надморска височина. Целогодишно температурата в нея е между 7 и 11 градуса по Целзий. Червеникавото оцветяване по стените ѝ се дължи на железния окис в тях. Кръстена е на двамата братя овчари – Сейо (някъде се среща като Съйко) и Съю, които се криели в нея от турците.

пещера в Стара планина

пещера Съева дупка

Според експертите пещерата се образувала преди 3.5 милиона години. Проучването ѝ започва през далечната 1883 година. От тогава до сега са открити разнообразни глинени съдове, кости от животни и монети от времето на римския император Антоний. През 1962 година Съевата дупка е обявена за природна забележителност, а 4 години по-късно е благоустроена и отворена за посещения.

Пещерата се състои от 5 зали:

  • Купена – в нея може да се види сталагмит, който наподобява купа със сено. Висок е около 3.5 метра.

  • Срутището – най-голямата от всички зали. Таванът ѝ е обсипан с множество сталактити. Дълги са от 10 до 20 сантиметра.

  • Хармана (нарича се още Концертната зала) – в тази зала се намира и най-големият сталактон в пещерата, висок 4.5 метра и 13 метра в диаметър. Поради добрата акустика в залата в миналото тук се провеждали концерти. В нея са пели детският хор на БНР, Лили Иванова, Емил Димитров и други.

  • Белият замък – името на залата произлиза от големия сталактон, който наподобява средновековен замък.

  • Космос – в нея има образувание, което прилича на космическа ракета.

зала Срутището в пещера Съева дупка

зала Белият замък в пещера Съева дупкаСнимки: commons.wikimedia.org

Пещерата е дом на осем вида прилепи някои, от които са защитен вид. На около 70 метра под нея тече река. Поради наличието на най-разнообразни по големина и форма сталактони, сталагмити и сталактити, в най-различни цветове, Съевата дупка се смята за една от най-красивите пещери в България.